730.000 nytilmeldte ledige i USA

Det er hårde tider for den amerikanske økonomi.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Sådan rammer Coronakrisen privatøkonomien

Friske tal fra den anden side af Atlanten viser, at 730.000 amerikanere meldte sig ledige i sidste uge. Der var forventet en stigning på 825.000, hvorfor dagens tal er glædelig overraskelse.

Antallet af nytilmeldte ledige fortsætter med dagens tal på det niveau, som vi har set siden september. Det er meget høje tal, og er omkring 4 gange så højt, som man normalt ville forvente. Vi er dog langt fra forårets katastrofale tal, hvor næsten 7 mio. amerikanere meldte sig ledige.

Den Amerikanske økonomi slås i øjeblikket med konsekvenserne af coronavirussen. På trods af en økonomi der tripper på stedet, er vi optimistiske omkring udsigterne. Før jul fik man vedtaget en hjælpepakke på 900 mia. dollars, og man forhandler i disse dage om en yderligere hjælpepakke på 1.900 mia. dollars. Selvom forhandlingen om den nuværende hjælpepakke på 1.900 mia. dollars næppe ender med den stør­rel­ses­or­den, vil der stadig være tale om en massiv saltvand­s­ind­sprøjt­ning til den amerikanske økonomi. En økonomisk stimulus der ydermere understøttes af en lempelig pengepolitik. Vi forventer derfor, at den amerikanske økonomi vil komme hurtigt ud af starthullerne når der er styr på smitten.

I dag har vi også fået tal for antallet af fortsatte ledige fra forrige uge. Antallet af fortsatte ledige lyder på 4.419 mio. Der var ventet 4,46, og dagens tal overrasker derved positivt. Antallet af fortsatte ledige fortsætter derved også den tendens vi har set de sidste uger.

De mange ledige er i sig selv grimme tal, og desværre dækker de ikke hele sandheden. Coronakrisen har nemlig budt på mange midlertidige ordninger for ledige, der ikke er med i dagens tal. Derfor er langt flere amerikanere ramt af ledighed end hvad dagens tal indikerer.

Det er hårde tider for den amerikanske økonomi, og det er også noget, der bør have vores interesse. USA er et meget vigtigt af­sæt­nings­mar­ked for de danske virksomheder, og omkring 90.000 danske arbejdspladser afhænger af eksport til USA. Vores eksport til USA har en overvægt af medicin, hvorfor den er mindre følsom for vækstnedgange. Men kommer den amerikanske økonomi, mod vores forventning, ikke op i gear, så vil det også koste danske arbejdspladser.

Relaterede artikler