Svage nøgletal for europæisk økonomi - erhvervstilliden skuffer

Skuffelsen er både at spore i industrien og i servicesektoren.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Største fald i eksporten siden finanskrisen - men medicin dulmer slaget

Det samlede PMI-indeks for eurozonen, som er et udtryk for ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske situation, lander i august på 51,6. Selvom der er tale om en værdi over 50, som vidner om økonomisk fremgang, så er det en mærkbar skuffelse i forhold til det forventede, som var 55. En værdi over 50 betyder økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 betyder økonomisk tilbagegang.

Skuffelsen er både at spore i industrien og i ser­vi­ce­sek­to­ren. Værst ser det dog ud for ser­vi­ce­sek­to­ren, som lander på 50,1 mod forventet 54,5. Vi ser, at sammenhængen kommer af ny smit­tespred­ning i Europa og en dertilhørende lidt ringere ordreindgang. Industrien lander på 51,7 mod forventet 52,7.

Det er jo på sin vis positivt at konkludere, at der er økonomisk fremgang, som dagens tal med en værdi over 50 er et vidnesbyrd om. Men begejstringen får hurtigt en ende, da fremgangen kommer på en enormt billig baggrund med en europæisk økonomi, der er skudt flere år tilbage. Så derfor havde vi i forvejen forventet at se en fremgang, men havde altså sat næsen op efter en endnu større fremgang end det, som vi er præsenteret for i dag. Så er­hverv­stil­li­den for eurozonen må betegnes som skuffende.

Vi var i 2. kvartal vidne til at historisk fald i BNP i eurozonen, som dykkede med 12,1%. Hertil er der forsvundet 5,5 mio. jobs i den europæiske økonomi i løbet af de to første kvartaler af året. Det betyder, at beskæftigelsen på et halvt år er banket 3 år tilbage.

Europæisk økonomi står i en skrøbelig tid af de store. Mens genåbningen har stået på menuen for en periode, så frygter vi, at en ny smit­tespred­ning i flere dele af Europa, som der er tydelige konturer af i øjeblikket, kan sætte en bremse i den økonomiske genopretning - alene frygten for smit­tespred­ning kan blive en stopklods for ny fremgang i forbruget. Vi beholder dog for nu den mere positive og optimistiske kasket på, men kasketten sidder løsere, end den gjorde for bare en måned siden. Vi forventer uændret en relativt kort recession, men også ekstremt dyb, som vi allerede har set i BNP-tallene for 2. kvartal.

Med danske øjne er dagens tal ikke videre opløftende. Vi havde håbet på en endnu større fremgang i signalerne for eurozonens økonomi, som har været meget hårdt ramt. Vi er i Danmark gået lidt mildere gennem den første del af krisen, men for det første betyder det ikke, at vi er gået mildt gennem krisen, og for det andet, så giver det endnu hårdere tilbageslag hos vores store sam­han­delslan­de anledning til en ny hovedpine. En europæisk økonomi, som er længere tid om genopretning, vil nemlig være med til at holde den danske vækst i kort snor. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs.

Relaterede artikler