OECD opjusterer 2020 - og nedjusterer 2021

OECD har offentliggjort deres nyeste prognose for global økonomi.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Udlandet og forbrugerne trak dansk økonomi ud i historisk dyk på 6,9 procent

OECD har netop offentliggjort deres nyeste prognose for global økonomi, hvor de nu forventer et fald på -4,2% i 2020. I den seneste of­fent­lig­gø­rel­se i september lød deres vurdering på -4,5%. Tilbage i juni skønnede de imidlertid et dyk i global BNP på -6%.

For hver gang OECD kommer med en prognose, bliver det bedre og bedre, men decideret godt bliver 2020 aldrig. I et historisk perspektiv kommer 2020 uanset hvad til at fremstå som et økonomisk kollaps. Det er dog svært at tale om et 2020 som helhed, da kollapset skete i første halvår, hvorefter økonomien har haft fin fart på. Og selvom genopretningen mere eller mindre er gået på pause, så står vi et bedre sted i dag end ved de første bange anelser i starten af krisen. Det betyder også, at vi går ind i 2021 med pæne vækst­for­vent­nin­ger.

OECDs forventninger til næste år er en stigning i global BNP på 4,2%. Det er en nedjustering i forhold til sep­tem­ber­prog­no­sen, som lød på 5%. For 2022 forventes der vækst på 3,7%. OECD fremhæver imidlertid, at særligt vac­ci­na­tions­pro­gram­mer har potentialet til at gøre en verden til forskel for den økonomiske udvikling næste år. Det kan vi kun erklære os enige i, da en bred vaccination vil skubbe hele coronavirussen i baggrunden og give plads til højere økonomiske vækst – særligt fokuseret på de hårdest ramte brancher, som i øjeblikket lider mest under coronakrisen, som ser­vi­ce­er­hver­ve­ne. Vi nærer ikke den store forhåbning til de erhverv, før coronavirussen er en ubetydelig del af vores samfund igen, som en vaccine skal bidrage til.

Med danske briller er et år med globalt dyk i BNP på mere end 4% dybt bekymrende. En stor del af dansk økonomi er hægtet op på eksport, hvor omkring 850.000 danske jobs er beskæftiget. Netop eksporten ser vi som en af dansk økonomis helt store hovedpiner over den kommende tid, men OECDs lidt lysere prognoser for 2020 hjælper da en anelse på at lette spændingerne. Vi har i en lang periode varmet os ved, at vi har en mindre konjunk­tur­føl­som eksport med et højt fokus på medicin og vindmøller, men det vil alene tage lidt kraft fra slaget, og ikke eliminere slaget fra eksporten fuldt ud.

Vi forventer i tråd med OECD, at vi er på vej ind i et 2021 med stærk økonomisk vækst. Der vil være fin fart på genopretningen, som især vil blive hjulpet på vej af cen­tral­ban­ker­nes pengepolitik, ekspansiv finanspolitik og senere på året forhåbentlig en mærkbar lettelse i coronaens tåger med vaccinationer. Den stærke vækst i 2021 kommer imidlertid på en enormt kedelig baggrund efter det historiske vækstdyk i 2020.

Relaterede artikler