Ny smittebølge sender europæisk erhvervstillid en tur i dørken

Tallet i sig selv er dybt bekymrende og sætter en tyk fed streg under den skrøbelige situation, som hersker over økonomien.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Ingen spor af coronakrisen i konkurser - men lettelsens suk er alt for tidligt at drage

Netop of­fent­lig­gjor­te tal for den europæiske erhvervstillid ved PMI-indekset viser, at er­hverv­stil­li­den igen går under 50, som indikerer økonomisk tilbagegang. I oktober lander er­hverv­stil­li­den på 49,4 mod 50,4 i september. PMI måler ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske situation, hvor en værdi over 50 er et udtryk for økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 betyder om økonomisk tilbagegang. Godt nok er dagens tal ikke meget under 50, men det bryder altså den famøse grænse, som vi ikke har set siden juni.

Tallet i sig selv er dybt bekymrende og sætter en tyk fed streg under den skrøbelige situation, som hersker over økonomien. Efter det gigantiske slag, hvor coronakrisen brød ud og brød lydmuren, så har vi haft tre måneders fremgang, som nu er vendt til fornyet nedgang. Det skal helt og alene tilskrives den fornyede smitte og tiltagende restriktioner, som vi i øjeblikket ser i Europa. Skærer vi dog igennem det tykke lag af bekymringer, er jeg nogenlunde fortrøst­nings­fuld for det mere overordnede billede. Det vi ser lige nu kommer ikke som verdens største overraskelse, hvor nøgletallene den seneste tid er bremset op, og vi ser også en betydelig risiko for, at de vil tilte til den svage side over den kommende periode. Men situationen er en helt anden og mere forberedt i dag end i foråret, hvor nedlukningen er mere selektiv og smit­te­hånd­te­rin­gen forbedret. Så det bryder foreløbig ikke med den yderst forsigtige optimisme om en overordnet genopretning og et kommende stærkt 2021.

Vi hæfter os samtidig ved, at der er en markant forskel mellem ser­vi­ce­er­hver­ve­ne, som i langt højere grad er ramt, og så industrien, som faktisk viser ganske stærke takter. PMI-service kommer ud med en værdi på 46,2 oktober mod 48 i sidste måned, hvilket indikerer en ny deroute. I industrien lander PMI på 54,4 som er højere end ventet, og hvilket vidner om en ganske stærk fremgang. Samtidig bemærker vi, at den tyske industri står rigtig stærkt, hvilket er godt for den danske eksport.

Krisens type og den fornyede smitte har brækket humøret midt over mellem servicedelen af samfundet og in­du­stri­virk­som­he­der­ne. Det er der ikke den store overraskelse i, da den nuværende situation især retter sig mod ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne. Selvom det kan lyde skævt, så skal vi faktisk glæde os over, at industrien foreløbig ikke er trukket med ned i sølet. Var det sket, talte vi højere grad om noget, som var gået fra slemt til værre. Det kan dog nemt blive en realitet, hvis det aktuelle billede for ser­vi­ce­sek­to­ren ikke ændres.

Med danske øjne er dagens tal ikke de mest opløftende, da vi står som eksportnation og er vidne til en europæisk økonomi, som har svært ved at vride sig ud af coronakrisens kløer. Det vil give en efterregning i den danske eksport og koste arbejdspladser på sigt. Mere end 50% af den danske eksport går til EU, som beskæftiger mere end 450.000 danske jobs.

Relaterede artikler