ECB hiver mere skyts frem - øger og forlænger coronaopkøbsprogram ind i 2022

Coronakrisen har skudt den europæiske økonomi i sænk.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Lidt ro på Nationalbanken i maj ovenpå heftige måneder

Den europæiske centralbank, ECB, har netop afsluttet rentemøde, som forventet resulterer i nye lempelser. På dagens rentemøde blev det blandt andet besluttet, at øge op­købspro­gram­met PEPP med 500 mia. euro og samtidig forlænge programmet med yderligere ni måneder. Det betyder, at op­købspro­gram­met nu løber sig op i svimlende 1.850 mia. euro og som minimum løbende frem til udgangen af marts 2022. Samtidig vil de fra programmet reinvestere indtil som minimum udgangen af 2023. PEPP blev lanceret i forbindelse med coronakrisen. Den ledende rente blev fastholdt på -0,50%. Yderligere understøttes likviditeten ved både at forlænge og øge omfanget i TLTRO.

ECB går i offensiven igen efter 189 dage med uændrede opkøb og renter, og de gør det med maner. Vi skal ikke undervurdere centralbankens markante rolle gennem krisen, hvor de understøtter likviditeten og bidrager til billig finansiering til boligejere og virksomheder. Det mildnede slaget i begyndelsen af krisen og smidiggør genopretningen ovenpå krisen. Det er ikke ECBs skyld, at genopretningen nu er gået i stå, som skyldes øget smitte og genindførte restriktioner. Men de kan hjælpe med at sparke genopretningen i gang igen, og de gør deres med dagens rentemøde og pengepolitiske lempelse.

Coronakrisen har skudt den europæiske økonomi i sænk, og det lave in­f­la­tions­bil­le­de, som er ECBs primære mål, har blot yderligere fået tæv på det seneste. Derfor er dagens lempelse til fulde på sin plads og desuden også fuldt ud ventet. I pres­se­med­del­el­sen nævner ECB timingen af vaccinerne som en væsentlig faktor for det økonomiske landskab. Det kan vi kun erklære os enige i, og den økonomiske situation i øjeblikket tilter den forkerte side og yderst skrøbelig. En situation, som kalder på yderligere lempelse, som vi altså har fået i dag.

Vi har endnu til gode at se en rentesænkning fra ECB i forbindelse med coronakrisen. For nuværende havde vi heller ikke ventet det, men vi er omvendt heller ikke tvivl om, at det er på tegnebrættet som muligt tiltag, såfremt situationen forværres.

Danmark: Luner for danske boligejere og kan lægge pres på Nationalbanken

De danske boligejere kan også lune sig lidt ved dagens rentemøde. Med dagens nye runde af lempelser fra ECB er sand­syn­lig­he­den for ren­testig­nin­ger i nærmeste fremtid nemlig blot manet endnu mere i jorden. Selvom ECB ikke fører direkte pengepolitik indenfor de danske grænser, så har det i høj grad en afsmittende effekt. Det sker blandt andet ved den direkte ren­te­fast­sæt­tel­se, hvor Danmark fører fast­kur­spo­li­tik og Nationalbanken typisk følger ECB.

Det påvirker også danske boligejere ved at op­købspro­gram­mer­ne generelt øger efterspørgslen efter obligationer globalt, herunder også de danske. Danske re­al­kre­di­tob­liga­tio­ner er i høj grad en efterspurgt vare i udlandet, og her taler vi især om obligationerne bag de fastforrentede lån, hvor mere end 30% af obligationerne i dag er på udenlandske hænder. Netop de fastforrentede lån er med længder de danske boligejeres favoritlån i øjeblikket, og derfor bidrager ECBs opkøb også til at sikre billig bo­lig­fi­nan­si­e­ring for de danske boligejere.

Den danske kronekurs har siden sommeren ligget ganske stærk. Aktuelt ligger kronekursen på 744,24 overfor euroen, mens paritetskursen er 746,038. Indtil videre har Nationalbanken holdt sig i ro uden intervention og rentesænkning i perioden med en stærk krone, men dagens lempelser fra ECB kan isoleret set fremtvinge yderligere kronestyrkelse overfor euroen. Bider en yderligere kronestyrkelse sig fast, så vil vi også se Nationalbanken komme op af stolen. Først med interventioner og senere en potentiel rentesænkning. Vi forventer dog ikke for nu, at en rentesænkning kommer på tale. Det bliver først for alvor et emne, såfremt styr­kel­ses­pres­set skulle fortsætte - eller ECB på et senere tidspunkt selv sænker renten.

Relaterede artikler