Beskæftigelsen faldt i USA med 20,5 mio. i april

Det er det største fald på en måned i de 80 år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Opsigelsesfristen nærmer sig: Grobund for konverteringsbølge ved udgangen af januar

Bureau of Labor Statistics har netop udsendt sin månedlige jobrapport fra USA, som viser, at beskæftigelsen udenfor landbruget faldt med 20,5 mio. i april. Det er det største fald på en måned i de 80 år, som statistikken går tilbage, hvor den er startet i 1939. Der var i forvejen i dagens jobrapport i forvejen forventet et fald på 22 mio., så på sin vis overrasker det positivt. Der er dog ikke meget at glæde sig over med et be­skæf­ti­gel­ses­fald på mere end 20 mio. amerikanere.

Det er skrækkelige tal som viser, at det amerikanske arbejdsmarked er knækket fuldstændig sammen på bare en måned. Be­skæf­ti­gel­ses­fal­det i april er 25 gange værre, end de værste måneder under finanskrisen. Ar­bejds­løs­heds­pro­cen­ten banker op fra 4,4% i marts til 14,7% i april, hvilket er det højeste i statistikkens historie. For blot et par måneder siden talte vi altså om den laveste arbejdsløshed i 50 år. Samtidig kan der være udsigt til yderligere stigning i maj, da ansøgninger om ar­bejds­løs­heds­un­der­støt­tel­se fortsætter de høje tal.

Langt det største fald er ikke overraskende indenfor ser­vi­ce­sek­to­ren, hvor beskæftigelsen falder med mere end 18 mio. Indenfor vareindustrien falder beskæftigelsen med lidt mere end 2 mio. Det sætter et meget præcist billede på, at Coronakrisen og nedlukningen især har ramt udvalgte dele af økonomien med ser­vi­ce­er­hver­ve­ne i centrum. En lille trøst er derfor også, at en stor del af de jobs kan forventes at vende retur, når samfundet og økonomien for alvor åbnes op igen. Der vil dog langt fra være tale om alle de mistede jobs, og krisen vil sætte sine spor i amerikansk økonomi i mange år.

Med dagens tal er også offentliggjort lønninger, som steg i april til 7,9% år til år mod 3,1% i marts. Det skyldes dog ikke, at den enkelte amerikaner tjener mere, men er et resultat af, at jobnedgangen især har været i lavind­kom­stjobs, hvilket trækker den gennemsnitlige timeløn ned.

Den stigende ledighed og faldende beskæftigelse påvirker også pri­vat­for­bru­get. Blandt andet oplever for­bru­ger­til­li­den det kraftigste dyk siden 1973, hvilket risikerer at sætte sig massivt i pri­vat­for­bru­get. Med tanke på, at pri­vat­for­bru­get udgør næsten 70% af amerikansk økonomi, så udgør det en stor risiko for den globale økonomi. Det kan blive kilden til en langvarig recession, som bider sig fast.

Udviklingen i USA er med danske øjne også særligt interessante i kraft af, at det er Danmarks næststørste eksportmarked. Udsigterne for eksporten ser imidlertid ikke for gode ud, og vi forventer at se drøje hug til eksporten over de kommende måneder. Omkring 70.000 danske jobs er tilknyttet eksporten til USA, hvor eksporten nærmest er eksploderet. Over det seneste år har vi eksporteret for næsten 40% mere, end vi gjorde året før. Positivt er det, at særligt medicin trækker op, som er mindre følsomt for udsving, men ikke desto mindre må forvente at se et markant tilbageslag alligevel.

Relaterede artikler