745.000 nye arbejdsløse i USA

Strømmen på det amerikanske arbejdsmarked er i øjeblikket stor.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Sådan rammer Coronakrisen privatøkonomien

Nye tal fra USA viser, at sidste uge bød på 745.000 ny arbejdsløse amerikanere. Det var ventet 750.000, så tallet lander ekstremt tæt på forventningen. I tillæg til den ordinære ordning blev der under coronakrisen etableret særlige ordninger, hvor Pandemic Unemployment Assistance (PUA) tegner sig for en del ledige også, som gennem de seneste uger har mellem 300.000-500.000 om igen.

Siden august har antallet af nye ar­bejds­løs­heds­til­mel­din­ger under den ordinære ordning været i omegnen af 700.000-900.000 om ugen. Før coronakrisen lå tallet på godt 200.000 le­dig­heds­til­mel­din­ger om ugen. Sammenlignet med under mere normale tider er der derfor fortsat enormt mange amerikanere, som melder sig arbejdsløse hver uge. Det er dog samtidig milevidt fra dengang, coronakrisen brød ud, hvor antallet toppede med næsten 7 mio. om ugen.

Strømmen på det amerikanske arbejdsmarked er i øjeblikket stor. Le­dig­heds­til­mel­din­ger­ne buldrer fortsat derudad, men det giver ikke rigtig øget ledighed, da der på den anden side også er mange, som kommer i job. Dagens tal efterlader ikke megen ny viden om tilstanden i amerikansk økonomi udover en økonomi, som godt kunne trænge til at få en spand kul. I morgen bliver vi klogere på februars jobskabelse, hvor det er forventningen, at februar bød på en ny og mindre fremgang.

I morgen eftermiddag kommer be­skæf­ti­gel­ses­rap­por­ten fra USA, hvor vi får et indblik i jobskabelsen i februar. Forventningen er en mindre fremgang på 198.000. Under normale omstændigheder er det en ganske stærk be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang, men såfremt det sker, vil der alligevel være tale om den næstringeste be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang under coronakrisen. Beskæftigelsen i USA ligger fortsat 9,8 mio. lavere sammenlignet med før krisen. Da det så værst ud var beskæftigelsen banket ned med godt 22 mio., men sidenhen er mere end 12 mio. jobs genskabt. Hertil ventes det i morgen, at ar­bejds­løs­he­den ligger uændret i forhold til januar på 6,3%. Inden krisen var ar­bejds­løs­he­den på sit laveste i 50 år med 3,5%, hvorefter den i begyndelsen af coronakrisen bankede op i 14,7%.

Hastigheden i den amerikanske økonomi er i øjeblikket i sneglefart sammenlignet med tidligere i genopretningen, og der skal derfor nyt kul på, for at få toget til at køre igen. I øjeblikket forhandles om den næste hjælpepakke, som har rundet Re­præ­sen­tan­ter­nes Hus. Det var dog også mere en sikkerhed end en usikkerhed, at den ville stryge igennem Huset, og en langt større opgave ligger i at få pakken igennem Senatet. Vi er ikke i tvivl om, at en ny hjælpepakke er på vej, men det store spørgsmål er, hvor stor den bliver. Målet er 1.900 mia. dollars, som vi dog ser mest sandsynligt bliver skaleret ned. Uanset hvad, så vil der blive tale om en hjælpepakke af mærkbare dimensioner, som vil kunne mærkes positivt i amerikansk økonomi. På den længere bane vil vac­ci­neud­rul­nin­gen sikre, at amerikansk økonomi igen vil bevæge sig stabilt fremad.

Set med danske briller er vi som eksportland blevet mere direkte afhængige af USA end tidligere og skal isoleret set glæde os over udsigterne til fornyet fremgang på den anden side af Atlanten. Den danske eksport til USA er braget op, som læner sig op ad at være vores største eksportmarked. Eksporten til USA beskæftiger omkring 90.000 danske arbejdspladser.

Relaterede artikler