Tysk økonomi er i dårlig stand, men forventningerne til fremtiden brager op
Økonomerne vurderer den nuværende situation som værende væsentlig dårligere end i sidste måned
Det tyske ZEW-indeks er netop blevet offentliggjort. ZEW-indekset viser de professionelle analytikeres bud på økonomien, og dagens tal viser at tysk økonomi er i dårlig stand, men også, at der er stor tro til fremtiden.
Økonomerne vurderer den nuværende situation som værende væsentlig dårligere end i sidste måned, og indekset falder fra -43,1 til -91,5. Markedet havde forventet et fald til -77,5, og dagens indeks overaskere derved særdeles negativt. Vi skal med andre ord skal helt tilbage til finanskrisen for, at se en situation hvor man sidst har været så bekymret for den økonomiske situation. Det bestemt ikke rar læsning set med danske øjne. Dansk eksport til Tyskland beskæftiger direkte og indirekte 110.000 danskere, og med et så kraftigt tilbageslag som vi øjeblikket set den tyske økonomi få vil det også ramme danske arbejdspladser.
Tyskland er langt fra det eneste land, som står med ringere tillidsdata og dystre udsigter for den nærmeste fremtid da coroankrisen påvirker hele verden. På selvsamme baggrund kastes der adskillige redningskranse ud til økonomierne fra regeringer og centralbanker. Det lader også til, at redningskransene giver mere tiltro til fremtiden. Økonomerne vurderer fremtiden væsentlig mere lys end for en måned siden, og indekset stiger fra -49,5 til 28,2, hvor markedet havde forventet -42. Analytikerne forventer altså, at opsvinget bliver særdeles dybt, men også kortvarigt. Det er bestemt glædelig læsning, da det også vil være godt for dansk økonomi, hvis der igen kommer gang i hjulene hos vores tyske naboer.
Vi forventer også en kort men dyb recession herhjemme i Danmark. Før coronaens indtog stod dansk økonomi bomstærk og uden synderlige ubalancer. Det giver et solidt udgangspunkt når vi står på den anden sider, og vi forventer derfor også, at dansk økonomi kommer hurtigere ud af starthullerne, omend der vil gå et par år før beskæftigelsen, vender tilbage til de rekordniveauer vi så i starten af året.