Tysk erhvervstillid lider lille knæk efter ny smitte

Vi må indstille os på svage nøgletal i den kommende periode.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Danske virksomheder smider en del af pessimismen fra sig - men der er endnu langt til optimisme og glade dage

Der er netop offentliggjort friske tal fra den tyske økonomi med IFO-indekset. Det samlede IFO-indeks går marginalt tilbage til 92,7 i oktober mod 93,2 i september. IFO er et udtryk for er­hverv­stil­li­den, hvor man spørger 7.000 tyske virksomheder om deres vurdering af den nuværende situation samt for­vent­nin­ger­ne til fremtiden.

Vurderingen af den nuværende situation stiger en anelse til 90,3 i oktober mod 89,2 måneden før. Men selvom vurderingen af den nuværende situation går en snas frem og er et godt stykke over bunden i april, så er niveauet fortsat det laveste i omkring 10 år. For­vent­nin­ger­ne til økonomien over de næste 6 måneder er omvendt på et højt niveau. Indekset går imidlertid tilbage i oktober og lyder på 95 mod 97,7 i sidste måned.

Det er en streg i regningen, at for­vent­nin­ger­ne tager et skridt ned, men vi må også erkende, at det ikke kommer som nogen stor overraskelse. I forvejen var frem­tids­ud­sig­ter­ne ret så høje, og så er Tysaklnd ramt af en ny smittebølge, ligesom så mange andre lande. Så de lyse udsigter for tysk økonomi er altså blevet lidt mindre lyse efter den nye smittebølge og tilhørende restriktioner, som udgør en reel risiko for økonomien.

Vi må indstille os på svagere nøgletal i den kommende periode efter en ret så stærk genopretning, men situationen er en helt anden og mere forberedt i dag end i foråret, hvor nedlukningen i dag er mere selektiv og smit­te­hånd­te­rin­gen bedre forbedret. Så derfor bryder de ringere nøgletal ikke med vores forsigtige optimisme. Men den er blevet mere forsigtig, som dagens lidt skuffende tal blot bidrager til. I bund og grund er for­vent­nin­ger­ne til fremtiden dog stadig høj.

Coronakrisen ramte tysk økonomi på et i forvejen dårligt tidspunkt, som op til krisen indtræden havde stået mere eller mindre stille i et år. Med danske briller er der god grund til at følge den tyske økonomi nøje, hvor Tyskland stadig er vores største handelspartner med omkring 115.000 danske jobs relateret til eksporten mod Tyskland. Samtidig har Tyskland også en ikke uvæsentlig betydning for den samlede europæiske økonomi, og for hvordan vi i fællesskab bevæger os gennem krisen. Ender vores største handelspartner i langvarig krise, vil det ikke alene smitte af på resten af Europa, men også i høj grad også skabe en regning at betale herhjemme i form af en lavere eksport over en længere periode.

Relaterede artikler