Tillid til tysk økonomi brager ned
Både vurderingen af den nuværende og fremtidige situation falder mærkbart.
Det netop offentliggjorte ZEW-indeks, som giver en indikation for den tyske økonomi, brager ned. ZEW-indekset er en vurdering bestående af professionelle analytikeres bud på økonomien, og altså ikke en rundspørge blandt de individuelle virksomheder, som blandt andet PMI byder på.
Både vurderingen af den nuværende og fremtidige situation falder mærkbart, og vi skal næsten et helt årti tilbage før, det var på samme lave niveau. Vurderingen af den nuværende situation falder til -43,1 fra -15,7 måneden før og er nu på det laveste siden 2010. Vurderingen af den fremtidige situation lander på -49,5 mod 8,7 måneden før. Her rammer vurderingen sit laveste siden 2012 og på niveauet ovenpå finanskrisen.
Dagens tal er ekstrem dyster læsning. Faldet bør ikke komme som den store overraskelse for nogen, men faldet er markant større end ventet. Hele den globale økonomi står overfor et tilbageslag som følge af den igangværende Coronahærgen, og vi har først og fremmest set det forplante sig i de finansielle markeder, som rykker på et splitsekund. Nu viser det sig i stigende grad også i de forskellige tillidsindeks. Manglende muligheder for at udføre sin produktion på baggrund af mangel på arbejdskraft og hul i forsyningskæderne og et tilhørende forventet fald i efterspørgslen sætter dybe spor i øjeblikket.
Tyskland er langt fra første og eneste land, som står med ringere tillidsdata og dystre udsigter for den nærmeste fremtid. Det her er og bliver en global økonomisk svær tid. På selvsamme baggrund kastes der adskillige redningskranse ud til økonomierne fra regeringer og centralbanker. Så sent som i går blev man i EU enige om at åbne op for muligheden for yderligere finanspolitisk stimulans. Et godt træk, som skal gå hånd i hånd med lempelse af pengepolitikken i ECB. Vi er i et stadie, hvor der dagligt kommer megen ny viden og information til, hvilket også afspejles i det voldsomme udsving på de finansielle markeder. Det er derfor også for tidligt at konkludere om, hvor stort og længden af det økonomiske slag bliver. Vi ser dog en stigende sandsynlighed for, at centralbankerne ikke er færdige med at lempe, mens man også fra politisk side vil komme med meget mere, hvilket dagens tal også kalder på.