Rentero fra FED ovenpå heftige måneder

Det markante fald bringer forbrugertilliden ned til det laveste siden 2014.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
ECB fastholder rekordlav rente

Den amerikanske centralbank, FED, har netop afsluttet deres 2-dages rentemøde for april. Centralbanken besluttede at fastholde renten på 0%-0,25%. Der sker ovenpå to ren­te­ned­sæt­tel­ser i marts på henholdsvis 0,50%point og 1,00%point samt en stribe øvrige tiltag over de seneste måneder som svar på Cor­o­navirus­sens økonomiske effekter.

I meddelelsen kommenterer FED, at der er betydelige risici for økonomien på det mellemlange sigt, hvilket vi læser som, at de i højere grad tror på et U-drevet opsving end et V-drevet. Centralbanken pointerer desuden i deres udmelding, at det er hensigten at fastholde renten på det nuværende lave niveau, indtil man er overbevist om, at økonomien har rystet den aktuelle situation af sig og er tilbage på sporet med at opnå maksimum beskæftigelse og prisstabilitet. Lagt de to elementer sammen, så er der udsigt til 0%-renter fra FED i en god rum tid.

Meget af første del af dagens rentemøde kommer til at gå i glemmebogen. Der er ikke meget nyt af større relevans, og set i lyset af de seneste måneders massive pengepolitiske handlinger, så forekommer dagens rentemøde mere ligegyldig. Vi ser også et marked, som foreløbig tager ren­te­med­del­el­sen med nogenlunde ro. Når det er sagt, så er timingen af rentemødet såmænd et meget passende tidspunkt at stoppe op og evaluere på de seneste måneders massive handlinger. Anden halvdel af rentemødet ser jeg mere frem til med Jerome Powell på talerstolen. Udover evalueringen på de seneste måneder, hvor handlingerne vil gå over i hi­sto­ri­ebø­ger­ne, så kan formand Powell måske løfte lidt af sløret for næste mulige værktøj i kassen, hvis behovet skulle opstå.

Når formand Jerome Powell går på talerstolen til pressemødet forventer jeg, at netop evalueringen bliver om­drej­nings­punk­tet. Og der er bestemt også noget at bryste sig over fra Powells side, som ikke vil være sen til at bemærke, at markederne er faldet væsentligt til ro. Herudover vil Powell forventeligt sætte ord på længden af recessionen og måske løfte sløret for, hvad centralbanken ellers har i værktøjskassen.

Centralbanken kan se tilbage på en tid, hvor Trump ikke har holdt sig tilbage med at kritisere FED for deres ”høje rente”. Nu ser rollerne ud til at være vendt om ovenpå de seneste måneders massive pengepolitiske handlinger og en rente nær 0%, og som på ingen måde har udsigt til at komme i minus. Fingrene peger nu i højere grad mod Kongressen for yderligere finanspolitisk støtte til en amerikansk økonomi, der vakler. Så sent som i dag så vi, at amerikansk BNP i 1. kvartal faldt med 4,8% annualiseret, som er det største fald siden den finansielle krise. Forleden så vi, at for­bru­ger­til­li­den i det tørste dyk siden 1973, og netop pri­vat­for­bru­get var den helt store synder i BNP-tallene. Det er bekymrende med tanke på, at pri­vat­for­bru­get står for næsten 70% af den amerikanske økonomi. Hertil skal vi lægge, at udsigterne for 2. kvartal ser endnu mere dystre ud. Alene de seneste fem uger har 26 mio. amerikanere søgt om ar­bejds­løs­heds­un­der­støt­tel­se, og det tal bliver toppet op i morgen, når der lander de nyeste tal.

Den amerikanske centralbank skød for alvor ballet i gang i kampen mod Corona i begyndelsen af marts, hvor man sænkede renten med 0,50%point. Det var første renteændring udenfor et ordinært rentemøde siden finanskrisen. Siden fulgte yderligere en rentesænkning, som var dobbelt så stor, udmelding om ubegrænset opkøb, et øget omfang af værdipapirer, samt likviditets- og kre­dit­fa­ci­li­te­ring. Det har bidraget til mere ro på markederne ovenpå den ekstremt tumultariske periode i marts.

Relaterede artikler