Rekordvækst i den britiske økonomi - men brexit tåger billedet
Et hårdt brexit vil ikke ramme dansk økonomi ens.
Friske tal fra den anden side af Nordsøen viser, at den britiske økonomi voksende med 1,1 procent i september. Væksten for 3. kvartal ender derved på 15,5 procent, hvilket er det højeste der nogensinde er målt. Den mildest talt imponerende vækst er selvfølgelig noget man skal glæde sig over, men mit humør kommer ikke for alvor op, da fremgangen kommer på en enormt billig baggrund. Det britiske BNP er nemlig faldet de to foregående kvartaler, og man er derfor stadig ikke tilbage til det niveau vi så før krisen.
Selvom det er glædeligt med fremgang i britisk økonomi, kommer vi ikke uden om, at brexit tåger fremtiden. Storbritannien er vores 4. vigtigste handelspartner, og eksporten til Storbritannien beskæftiger over 70.000 jobs. En britisk økonomi i knæ vil derfor også have betydning for den danske økonomi, og derfor er det brandærgerligt, at der stadig er så stor usikkerhed om fremtiden for den britiske økonomi, hvor der endnu ikke er kommet en afklaring omkring brexit. En hurtig afklaring er ikke kun i briternes interesse, men bestemt også i Danmarks interesse. Vores relativt store samhandel med Storbritannien betyder nemlig, at vi er et af de EU-lande, der står til at blive hårdest økonomisk ramt hvis brexit bliver en realitet.
Et hårdt brexit vil ikke ramme dansk økonomi ens. Særligt Nord- og Vestjylland har en stor eksponering overfor brexit, da disse regioner handler særligt meget med Storbritannien. Lykkes det altså ikke at komme i hus med en aftale, vil vi se det i forvejen hårdt prøvede Nordjylland blive endnu mere pressede.
Vi er dog optimistiske, og tror fortsat på, at der vil komme en aftale. Det er dog vigtigt at understrege, at en sådan aftale ikke nødvendigvis behøver skabe klarhed over hele linjen, da flere delelementer kan skydes til senere forhandlinger. Vi ser det som positivt, at man stadig forhandler, men selvom vi tror på en aftale kommer vi ikke uden om, at risikoen for et hårdt brexit bestemt er til stede. Brexit behøver altså ikke være et afsluttet kapitel når nytårsklokkerne ringer det nye år ind.