Europas økonomi slår i bakgear igen
Det er brandærgerlige tal, der strømmer ud af Europa lige nu.
Netop offentliggjorte tal for erhvervstilliden ved PMI-indekset i eurozonen indikerer, at den europæiske økonomi igen er slået i bakgear, hvis vi nøgternt anskuer det ved PMI-indekset. Dagens læsning kommer således ud med et samlet PMI for eurozonen på 45,1 i november mod 50 i oktober. PMI måler indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation, hvor en værdi over 50 er et udtryk for økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 betyder om økonomisk tilbagegang. Vi skal tilbage til juni, siden PMI sidst var under 50.
Det er brandærgerlige tal, der strømmer ud af Europa lige nu. Stigende smitte, flere dødsfald og ny økonomisk tilbagegang. Det havde vi gerne været foruden, men vi vidste, at det var en overhængende risiko, som desværre nu realiseres. Skal vi kaste en anelse positivt lys på det, så er vi end ikke i nærheden af det økonomiske kollaps i foråret. Vi står ganske enkelt et helt andet sted i dag med mere målrettede restriktioner og større viden om sygdommen. Det ser vi også tydeligt afspejlet i dagens tal, hvor det især er humøret i servicevirksomhederne, som trækker gevaldigt ned, mens industrien faktisk viser en dybt imponerende form. Service og industri tog i foråret en tandemspring mod bunden, hvilket altså ikke er tilfældet nu. Det bidrager til vores fortsatte forsigtige optimisme til trods for det nye og forventet midlertidige tilbageslag.
Industrien PMI i eurozonen lander i november på respektable 53,6. Selvom det er lavere end oktobers 54,8, så indikerer det fortsat økonomisk fremgang i forhold til måneden før. Det skal vi i den grad glæde os over. PMI for service lyder i eurozonen på 41,3 i november mod 46,9 i oktober. Dermed dykker aktiviteten yderligere indenfor service, hvilket især skal ses i lyset af krisens karakter med smittefrygt og restriktioner, som især rammer serviceerhvervene.
Europæisk økonomi er som det fleste andre steder i verden hårdt ramt af coronakrisen. I 2. kvartal dykkede BNP i eurozonen med historiske -11,8%, som var særligt trukket af privatforbrug og erhvervsinvesteringer. I 3. kvartal er man så kommet fint igen med en vækst på 12,6%, men er altså stadig under niveauet inden krisen. Og samtidig ser 4. kvartal en anelse dyster ud ovenpå dagens PMI-læsning.
En blandet pose bolsjer set med danske briller
Ser vi på dagens tal med danske briller, så er det af åbenlyse årsager trist læsning med et nyt økonomisk tilbageslag i den europæiske økonomi. Danmark er gået mildere gennem coronakrisen end mange andre lande. Det er i sig selv positivt, men betyder samtidig, at eksportudsigterne er ramt af en dyster fremtid. Vi ser eksporten, som en primær hæmsko for dansk økonomi over den kommende tid, som vil holde genopretningen i kortere snor. Mere end 50% af den danske eksport går til EU, som beskæftiger mere end 450.000 danske jobs.
Alt er dog ikke dyster og negativ læsning. På positivsiden er nemlig, at PMI for Tyskland holder sig oven vande med en værdi over 50, som indikerer fortsat økonomisk fremgang og genopretning. Som vores største eksportland, er det derfor med til at kaste at par gode bolsjer ned i den økonomiske pose, som ellers i øjeblikket er fyldt med mindre velsmagende bolsjer af slagsen.