Endelige tal bekræfter europæisk industri i knæ
Det endelig PMI-indeks for industrien i eurozonen bekræfter det dystre billede.
Det endelig PMI-indeks for industrien i eurozonen bekræfter det dystre billede, som vi blev præsenteret for i de foreløbige tal for halvanden uge siden. Den foreløbige opgørelse dækker 85%-90% af virksomhederne, så derfor kan den endelige opgørelse give ny indsigt eller som minimum bekræfte billedet i den foreløbige læsning, som er tilfældet her. PMI er et udtryk for indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation.
I den endelige opgørelse, som netop er offentliggjort, falder industritilliden yderligere en spids til 33,4 mod 33,6 i den foreløbige opgørelse. I marts lød tilliden på 44,5. En værdi under 50 betyder økonomisk tilbagegang, mens en værdi over 50 betyder økonomisk fremgang. Vi skal ikke længere tilbage end til februar, før der var tale om en værdi over 50 i industrien.
Dagens europæiske industrilæsning er endnu et vidnesbyrd på et markant tilbageslag i økonomien. Det er sket med en rivende fart, som brutalt har flået den globale økonomi ud af den virkelighed, som herskede for blot et par måneder siden. Der skal alene et målstregsfoto til at afgøre, at industritilliden kun er et mulehår fra at dykke lavere end det laveste under finanskrisen. Og det er altså sket på blot en enkelt måned.
Med dagens tal ser vi, at det både er den aktuelle produktion og desværre også nye ordrer som halter gevaldigt. Det er de to komponenter, som trækker mest ned i den samlede industritillid. Og selvom servicesektoren har fået endnu større skrammer end industrien, så kan Coronakrisen altså mærkes bredt i økonomien. Servicesektoren dykkede i de foreløbige tal til 11,7 i april mod 26,4 i marts. Her lander den endelige tal på onsdag.
Vi forventer, at dansk økonomi kommer hurtigere ud af starthullerne end mange øvrige dele af den europæiske økonomi ovenpå Coronakrisen, som vi endnu betegner som en kortvarig krise. Men med de dystre tal for eurozonen, som dagens tal understøtter, så hæves den udenlandske risikofaktor betragteligt. En eurozone, som er længere tid om genopretningen, vil være med til at holde den danske vækst i kort snor. Vi har i Danmark en mindre følsom eksport, men vi bliver til trods for det unægtelig påvirket i et ikke uvæsentligt omfang af en europæisk økonomi i dvale. Isolerer vi dansk eksport til europæisk økonomi, så går mere end 50% af den danske eksport til EU. Med store dele af EU lukket ned, forventer vi et massivt fald i eksporten over den kommende periode. Den danske eksport til EU beskæftiger mere end 400.000 danske jobs, hvoraf en del af dem vil være i risikozonen, hvis europæisk økonomi slår ud i en langvarig recession.