Dystert nyt fra vores tyske nabo
Forventninger til fremtiden har ikke været lavere siden 2009.
Der er netop blevet offentliggjort foreløbige IFO tal, der giver et tidligt bud på, hvordan de tyske virksomheder vurderer deres forretningssituation. Konklusionen er entydig: Virkeligheden for de tyske virksomheder er væsentlig mere dyster end for blot en måned siden.
IFO-tallene er særligt interessante, da det er det, af de tyske tillidsindeks, som dækker flest virksomheder, og derved giver det bredeste indblik i, hvordan de tyske virksomheder opfatter deres situation.
Den samlede vurdering falder fra 96,1 til 87,7. Faldet er særligt drevet af forventningerne til den fremtidige forrentningssituation som falder fra 93,4 til 82. De tyske virksomheders vurdering af den nuværende forretningssituation falder også fra 98,9 til 93,8. De tyske virksomheders vurdering af forretningssituationen er med andre ord på de niveauer vi så tilbage i 2013, mens deres forventninger til fremtiden har ikke været lavere siden 2009.
Tallene er indsamlet i de første uger af marts, og det er derfor ikke sikkert, at indekset afspejler alt, hvad vi ved i dag, både af positive og negative nyheder. For hver dag, der går, bliver gårsdagens nyheder forældet, og bare så sent som i går aftes var ECB på banen med et nyt opkøbsprogram for 750 mia. euro.
Det er et meget stort tiltag og kommer efter, at EU har sagt, at man vil se bort fra budgetbegrænsningerne i Stabilitets- og Vækstpagten. Koordinationen mellem finans- og pengepolitikken vil være nøglen til succes, da det giver en mærkbar økonomisk håndsrækning til økonomien i en tid, hvor virksomheder, lønmodtagere og det finansielle system går en presset tid i møde.
Coronavirussen har ramt økonomierne hårdt, og selvom vi endnu ikke kender dybden eller længden af nedturen, så understøtter de seneste tiltag økonomien, og sikres at tilbageslaget til en vis grad afbødes. Dertil sikre det, at økonomien vil komme hurtigere op i gear igen, når vi er på den anden side.