Brandærgerlige tal for europæisk økonomi - dele af genopretning har mistet dampen

Det her er bekymrende og en brandærgerlig afslutning på kvartalet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Største fald i eksporten siden finanskrisen - men medicin dulmer slaget

Friske tal for den europæiske erhvervstillid målt ved PMI-indekset viser, at den samlede erhvervstillid faldt til 50,1 i september mod 51,9 måneden før. PMI måler ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske situation, hvor en værdi over 50 er et udtryk for økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 betyder om økonomisk tilbagegang. Der var til dagens of­fent­lig­gø­rel­se forventet 51,9, og derfor skuffer er­hverv­stil­li­den gevaldigt ved kun lige marginalt at krybe sig over de famøse 50.

Det her er bekymrende og en brandærgerlig afslutning på kvartalet. Vi er ved at være gennem 3. kvartal, som unægtelig har budt på genopretning efter det gigantiske slag til økonomien i 2.  kvartal. Men vi står formentlig overfor en delvist langsommere genopretning i indeværende kvartal, end den man havde turde håbe på. Det går stedvist simpelthen for langsomt, hvor genåbningen mange steder i Europa er blevet overtaget af ny smit­tespred­ning og stedvise skridt tilbage i genåb­nings­pro­ces­sen. Det ser vi tydelige konturer af i dagens tal, og det er derfor vigtigt for økonomien at få styr på smit­tespred­nin­gen. Den kun delvise langsommere genopretning kommer sig af, at industrien faktisk viser ganske fin styrke, mens ser­vi­ce­er­hver­ve­ne her hårdt ramte af de seneste restriktioner.

Der er imidlertid en markant forskel mellem ser­vi­ce­er­hver­ve­ne og industrien. Skuffelsen er i særdeleshed at spore i service, og det er netop også mange af de erhverv, som er hårdt ramte af de seneste skridt tilbage, herunder restauranter. PMI-service kommer således ud med en værdi på 47,6 mod forventet 50,6.  Alt er dog ikke ringe i dagens tal, da industrien omvendt overrasker yderst positivt. Her lander PMI på 53,7 mod forventet 51,9, hvilket vidner om en ganske stærk fremgang.

Europæisk økonomi står i en skrøbelig tid af de store. Mens genåbningen har stået på menuen for en periode, så ser vi nu, at ny smit­tespred­ning i flere dele af Europa, sætter en bremse i den økonomiske genopretning. Alene frygten for smit­tespred­ning kan blive en stopklods for ny fremgang i forbruget. Vi beholder dog for nu den mere positive og optimistiske kasket på, men kasketten sidder løsere, end den gjorde for bare en måned siden. Vi forventer uændret en relativt kort recession, men også ekstremt dyb, som vi allerede har set i BNP-tallene for 2. kvartal.

Med danske øjne er dagens tal ikke videre opløftende. Vi er i Danmark gået lidt mildere gennem den første del af krisen, men for det første betyder det ikke, at vi er gået mildt gennem krisen, og for det andet, så giver det endnu hårdere tilbageslag hos vores store sam­han­delslan­de anledning til en ny hovedpine. En europæisk økonomi, som er længere tid om genopretning, vil nemlig være med til at holde den danske vækst i kort snor. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs.

Relaterede artikler