Inflationen i Danmark runder 11%

Den kraftige inflation hiver tusinder af kroner ud af danskernes husholdningsbudgetter.

Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Nye tal fra Eurostat og Danmarks Statistik viser, at inflationen i Danmark rammer 11,1% i september. Det viser det EU-harmoniserede for­bru­ger­pri­sin­deks. I august lød inflationen på 9,9%, og der er derfor tale om en ny væsentlig stigning den seneste måned. For blot et år siden var inflationen på 2,4%.

Den målte inflation i september er det højeste i statistikkens levetid, som går tilbage til 1997. Supplerer vi med Danmarks Statistiks egen opgørelse over inflationen, så ved vi, at inflationen er på det højeste i 40 år.

Det er helt vilde tal. Vi taler simpelthen om to-cifret inflation i Danmark nu, som vi ikke har haft siden 1980’erne. I forhold til andre lande i EU ligger vi pladask midt i feltet med de omkring 11%. I EU-landende lyder inflationen i september ligeledes på omkring 11% og i eurozonen knap 10%.

Den kraftige inflation hiver tusinder af kroner ud af danskernes hus­hold­nings­bud­get­ter. En almindelig børnefamilie skal hver måned have op mod 4.000 kr. mere op af lommen, fordi priserne er steget. Det er mange penge og gør hammerondt. Det kan ikke undgå at påvirke forbruget i mange danske hjem. Pri­vat­for­bru­get udgør omkring halvdelen af den danske økonomi, så det er noget der vil kunne mærkes vidt og bredt i økonomien.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi- og fø­de­va­re­pri­ser­ne, lyder på 6,7%. Det er dermed ikke alene prisstigninger el, gas, brændsel og fødevarer, som trækker tænder ud af danskernes pressede budgetter, men derimod et bredt udsnit af forbruget.

Vi forventer, at inflationen topper indenfor den nære fremtid. Vi ser i øjeblikket en række af faktorer, som begynder at trække inflationen ned. De globale fødevarepriser er faldet et halvt år i streg, mens energi- og råvarepriserne aktuelt på ingen måde er så høje, som de har været tidligere. Hertil bevæger vi os gradvist mere og mere ind i prisstigningen på energi sidste år. Det betyder, at påvirkningen på inflationen gradvist vil falde fra som følge af basiseffekten, da inflation bliver målt som prisstigninger over et år.

Intet står dog mejslet i sten, og danskerne kan ikke ånde lettet op endnu. Inflationen er tårnhøj og den højeste i 40 år, og den er samtidig meget skrøbelig, hvor energipriserne er med til at definere retningen. Der er desuden fortsat udsigt til brede prisstigninger for danskerne, hvor mange virksomheder forventer at hæve priserne over den kommende tid. I detailhandlen forventer fortsat mere halvdelen af virksomhederne at hæve priserne over de kommende tre måneder. Og i industrien er det næsten 3 ud af 10 virksomheder, som venter at hæve priserne de kommende tre måneder.

Relaterede artikler