Nationalbanken har forsvaret kronen uafbrudt i et halvt år nu

Nationalbanken intervenerede i valutamarkederne for 5,2 mia. kr. i juli.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Nationalbanken har netop offentliggjort tal for in­ter­ven­tions­om­fan­get i juli. De nye tal viser, at Nationalbanken intervenerede i va­luta­mar­ke­der­ne for 5,2 mia. kr. i juli. Det er sjette måned i træk, at Nationalbanken må forsvare kronen med interventioner. Sammen med de foregående fem måneder lyder det samlede in­ter­ven­tions­om­fang nu på næsten 50 mia. kr. gennem det seneste halve år, helt eksakt på 49,6 mia. kr. I juni var det 2,6 mia. kr., mens det i maj lød på 22,2 mia. I april, marts og februar lød in­ter­ven­tio­ner­ne på henholdsvis 2,2 mia., 17 mia. og 0,4 mia.

In­ter­ven­tio­ner­ne kommer på baggrund af en mærkbart styrket krone overfor euroen, hvor Nationalbanken sælger kroner og køber udenlandsk valuta for at svække kronen. Kronen handles aktuelt i 743,79 overfor euroen. Paritetskursen overfor euroen er 746,038, hvor kronen ikke har befundet sig i mere end et år nu, og derfor har Nationalbanken fundet skytsene frem i forsvaret. Kronen er dog svækket en anelse igen på det seneste, men ligger fortsat tæt omkring stærkeste niveau siden 2017.

Nationalbanken har nu uafbrudt i et halvt år nu forsvaret kronen. Og de er næppe helt færdige med deres forsvar med intervention. En selvstændig ren­te­ned­sæt­tel­se fra Nationalbanken er ikke vores hovedscenarie, men den er ikke aldeles udenfor rækkevidde. Nationalbanken har dog haft lidt succes med at vende skuden på det seneste, hvor kronen er svækket i et lille omfang. Kronen er aktuelt er på sit svageste i fire måneder, men ligger den stadig til den klart styrkede side, og tager styr­kel­ses­pres­set til på ny, så kan en selvstændig ren­te­ned­sæt­tel­se igen rykke nærmere.

For halvandet år siden var billedet det stik modsatte, nemlig med en mærkbart svækket krone. Det fik Nationalbanken til at intervenere med modsat fortegn sammenlignet med nu. Dengang købte de kroner for knap 65 mia. kr., og samtidig hævede de renten fra -0,75% til -0,60% for få kronen på ret køl og tilbage mod pariteten. Sidenhen har kronen krydset pariteten og er nu styrket, og derfor taler vi nu salg af kroner og en potentiel rentenedsættelse for at få kronen tilbage mod pariteten.

I marts hævede Nationalbanken renten på ind­skuds­be­vi­ser til -0,50% fra tidligere -0,60%. Det var dog ikke en direkte en-til-en ren­te­for­hø­jel­se, da det skyldes en tilpasning af de pengepolitiske instrumenter. Foliorenten blev således omvendt sænket til -0,50% fra 0%, så ind­skuds­be­vi­ser og folio nu har samme rente på -0,50%.

Relaterede artikler