Mangel på arbejdskraft stiger

Stigningen i august ses indenfor samtlige brancher med nye tal i dag.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Største antal nye ledige i 3 måneder - men mange afmeldinger holder ledighedskøen nogenlunde i skak

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at manglen på arbejdskraft stiger igen. Det var i forvejen en begyndende udfordring for virksomhederne og dansk økonomi, og den seneste stigning i således i forlængelse af en eksisterende tendens i øjeblikket.

Stigningen i august ses indenfor samtlige brancher med nye tal i dag, hvilket omhandler bygge og anlæg samt ser­vi­ce­er­hver­ve­ne, hvor blandt andet restauranterne og rengøring ligger. Med den seneste måneds stigning betyder det, at manglen på arbejdskraft indenfor byggeriet er tæt på sit højeste nogensinde i sin mere end 15-årige historik. Også ser­vi­ce­er­hver­ve­ne slår rekord for mangel på arbejdskraft med de nye tal, men her går statistikken alene 10 år tilbage. De mest friske tal for industrien fik vi for en måned siden, som ligeledes bankede op i ny rekord. 

Der er akut mangel på arbejdskraft efter Danmark er kommet bragende ud af coronakrisen. Arbejdskraften kan simpelthen ikke følge med den massive efterspørgsel, der er efter den i øjeblikket. Det er gået rivende hurtigt, hvor vi nu taler om et drønende opsving mod en afmattende økonomi i vinters. Så baggrunden er på sin vis positiv, men det ændrer ikke på, at det er kritisk for økonomiens potentiale og udvikling over den kommende tid.

I byggeriet stiger andelen af virksomheder, som melder om mangel på arbejdskraft til 43% fra 40% i juli. Dermed stiger det for sjette måned i træk, og skruer vi tiden tilbage til begyndelsen af coronakrisen, var det blot 11% af virksomhederne indenfor byggeriet, hvor ar­bejds­krafts­man­gel var en pro­duk­tions­ud­for­dring. Ser vi på ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne, så er det i dag 28%, som melder om mangel på arbejdskraft, mod 27% i juli. For godt et år siden lød det på 6%. De seneste tal fra industrien er, at 36% melder om mangel på arbejdskraft.

Noget af den manglende arbejdskraften vil komme fra nye ledige hænder i takt med, at corona bliver en mindre del af vores samfund. Her tænkes særligt på podere, smit­te­o­p­spo­re­re, dem der vaccinerer og det, der følger med. Men det vil på ingen måde imødekomme den brede tendens i økonomien om, at ar­bejds­krafts­mang­len er kraftigt tiltagende.

De hårde tal fra ar­bejds­mar­ke­det vidner da også om en rivende fart. De seneste tre måneder er beskæftigelsen steget med mere end 77.000, som med længder er den største be­skæf­ti­gel­ses­stig­ning over så kort en periode. Det betyder, at beskæftigelsen i Danmark i dag er næsten 50.000 højere end før, coronakrisen ramte med voldsom styrke. Antallet af stil­lings­op­slag er i tillæg fortsat højt og er et tegn på, at den høje efterspørgsel efter arbejdskraft ikke ligefrem er dampet af. Både juni i juli bød på månedsrekorder, hvor der sammenlagt blev slået 64.200 nye stillinger op.

Relaterede artikler