Juli var kærkommen for landets overnatningssteder

Danskerne har holdt ferie på hjemlige breddegrader.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Opsigelsesfristen nærmer sig: Mindre konverteringsbølge skimtes i horisonten

I juli var der 2.862.746 overnatninger på de danske hoteller, campingpladser, feriecentre og vandrerhjem, når vi tager højde for normale sæsonudsving. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er godt og vel 115.000 flere overnatninger end i juli sidste år, og det er naturligvis glædeligt. Endnu mere glædeligt er det, at det samlede antal overnatninger i juli også er på højde med det antal overnatninger vi har været vidne til i tidligere juli måneder før krisen.

Det hele er dog ikke kun fryd og gammen for alle parter i branchen, hvis vi går dybere i tallene. Det er nemlig især hotellerne og van­drer­hjem­me­ne, som har manglet gæster i forbindelse med krisen. Sammenligner vi de sidste 12 måneder med de foregående 12 måneder, så kan vi se, at hotellerne har tabt 30% af over­nat­nin­ger­ne, mens tallet er 32% for van­drer­hjem­me­ne. Også feriecentrene må notere sig for et mindre tab på 6%. Anderledes positivt tager cam­ping­plad­ser­ne sig ud, og har p.t. en fremgang på 11%.

Danskerne har i den grad holdt sommerferie på hjemlige breddegrader. Det kan især cam­ping­plad­ser­ne nyde i fulde drag, men også den resterende del af branchen kan notere sig en juli måned, som bringer mindelser om tiden før corona, restriktioner og nedlukninger. Alt er dog ikke rosenrødt, og hotellerne og van­drer­hjem­me­ne har et langt stykke vej tilbage, hvor de især har manglet de udenlandske gæster.

I den nærmeste fremtid forventer vi stadig at se en todelt branche, hvor det er campingpladser og feriehuse, som klarer sig allerbedst, efterfulgt af feriecentrene, mens hoteller og vandrerhjem fortsat går en svær tid i møde. Der er dog kommet hjælpende hænder i form af lempede ind- og ud­rej­se­re­strik­tio­ner, som kan betyde, at flere udenlandske gæster igen vælger at tage til Danmark. Det vil især hoteller og vandrerhjem nyde godt af, da de før krisen havde en overvægt af udenlandske gæster. De lempede restriktioner kan så omvendt betyde, at flere danske gæster rejser ud i stedet, hvilket trækker i modsatte retning.

Relaterede artikler