Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Fortsat høj mangel på arbejdskraft og materialer

Fortsat høj mangel på arbejdskraft og materialer

29. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at mangel på arbejdskraft og materialer holder et meget højt niveau i november. Den høje mangel på arbejdskraft gælder for alle brancher og er en fortsættelse af en tendens, som for alvor tog fart med genåbningen i foråret.

Billedet er lige nu, at mange danske virksomheder har betydelige produktionsbegrænsninger. Den store mangel på både arbejdskraft og materialer i produktionen kommer i forlængelse af, at dansk økonomi er spurtet ud af coronakrisen og sat et alvorligt tryk på produktionsapparatet. Det er desuden sket i sammenhæng med mange andre af verdens økonomier også er i gang med at lægge coronakrisen bag sig, og det har skabt globale flaskehalse, hvilket smitter af på danske virksomheders tilgang til input i produktionen. Senest er der også skruet op for det mandskab, som skal bruges i forbindelse med pandemien ovenpå de øgede smittetal. Det sætter blot yderligere et pres på det danske arbejdsmarked, og vi hæfter os da også ved, at en tiltagende andel af virksomhederne indenfor service melder om mangel på arbejdskraft.

I serviceerhvervene stiger manglen på arbejdskraft samtidig til 37% mod 34% for en måned siden. I februar var det 12%. I byggeriet falder andelen af virksomheder, som melder om mangel på arbejdskraft godt nok til 42% november mod 47% i oktober. Men niveauet er fortsat meget højt og var blot 2% i februar. For industrien kommer der tal én gang i kvartalet, og her fik vi de seneste tal for en måned siden. Her ramte industrien dog også et rekordhøj andel af virksomheder med mangel på arbejdskraft på 38%. Samtidig melder 26% af virksomhederne i byggeriet om mangel på materialer og udstyr mod 25% i oktober. I industrien er det hele 48%. I servicevirksomhederne er det imidlertid ikke et tema.

Begrænsningerne i produktionen bider på økonomiens potentiale i den nærmeste tid, og det også kan medføre højere priser for danskerne. I dagens opgørelse melder rekordmange butikker om stigende priser over de kommende tre måneder. Inflationen i Danmark har senest ramt det højeste i 10 år. Vi har i længere tid forventet, at de højere forbrugerpriser vil ramme et bredere udsnit af danskernes forbrug og dermed også flere danskere. Det synes dagens tal at bekræfte udsigterne til.

Trods begrænsningerne i produktionen og de højere forbrugerpriser ser vi stadig rigtig flotte tal for dansk økonomi. Som det ser ud lige nu, holder vi derfor fast i vores forventning om, at dansk økonomi i år kommer til at præstere den stærkeste vækst i 27 år.