De danske forbrugerpriser i mærkbart hop - højeste inflation i 8 år

Inflationen lød på 1,7% i maj.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Fornuftig og nødvendig saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen lød på 1,7% i maj sammenlignet med samme måned året før. Det er den højeste inflation i Danmark siden 2012. I april lød den på 1,5%, og tilbage ved årsskiftet var inflationen på blot 0,5%. Som følge af coronakrisen er tallene dog mere usikre end normalt, da der samles færre observationer i forbindelse med udarbejdelsen af indekset.

Det er blevet dyrere at være dansker efter det betydelige løft, som for­bru­ger­pris­stig­nin­ger­ne har taget på det seneste. Den tiltagende inflation er desuden ikke et dansk fænomen. Inflationen er også opadgående udenfor landets grænser og det vil den fortsætte med et stykke tid endnu.

Vi forventer hverken at den danske eller udenlandske inflation har toppet overhovedet, men i stedet vil opturen fortsætte. Vi ser dog samtidig en mærkbar del af in­f­la­tions­stig­nin­gen som værende midlertidig. Så godt nok vil inflationen vil komme højere op, men det er ikke sådan, at man mere permanent skal til at vænne sig til nye og markant højere for­bru­ger­pris­stig­nin­ger end det, som de seneste 7-8 år har budt på.

Inflationen i maj var særligt drevet af prisstigninger på varer. Herunder trækker især tobak samt benzin og diesel op.

For en typisk børnefamilie betyder den aktuelle inflation, at familien i dag skal bruge 7.900 kr. mere for at købe de samme varer og tjenester i forhold til for et år siden. Det er dog værd at nævne, at der alene er tale om en standardiseret familie. Eftersom en del af for­bru­ger­pris­stig­nin­gen skyldes højere benzinpriser og øgede tobakspriser, så bliver den årlige merudgift en hel del lavere, såfremt familien ikke har nogen bil, og ingen i familien ryger.

 

Relaterede artikler