Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Danskernes bankindlån bugner – har 1.027 mia. kr. stående

Danskernes bankindlån bugner – har 1.027 mia. kr. stående

27. september 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Nationalbanken viser, at danskerne har mere end 1 billion kr. stående på helt almindelige bankkonti ved udgangen af august – helt præcis 1.027 mia. kr. Det er et fald på 16,4 mia. kr. i forhold til juli. Det betyder, at bankindlånet i august falder tilbage til niveauet fra før udbetalingen af anden omgang af de indefrosne feriepenge og overskydende skat tilbage i april, hvor bankindlånet satte rekord. Bankindlånet er dog stadig på et højt niveau, og tager vi de lidt længere briller på, så er bankindlånet hele 61 mia. kr. højere end ved coronakrisens indledning. 

Danskerne har fortsat mere end 1 billion kr. stående på bankkontiene på trods af, indlånsrekorden ligger tilbage i foråret. To runder af feriepenge og generelt manglende forbrugsmuligheder under krisen har været medvirkende til, at indlånet har skudt op og samtidig krydset den famøse grænse på 1 billion kr. I tillæg yder de stigende boligpriser og de mange bolighandler også til at presse bankindlånet opad.

Der er ikke noget som for alvor tyder på, at danskernes bankindlån skal falde voldsomt tilbage lige foreløbig, selvom indlånet falder fra juli til august. Det går godt i dansk økonomi, hvor ledigheden er lav, og det giver gode forudsætninger for, at indlånet fortsætter opad. Vi forventer dog, at det opadgående pres på bankindlånet vil ske i et lavere tempo end under krisen, da danskerne også har vist, at de er forbrugslystne, og det forventer vi vil fortsætte i den kommende tid.

Mit råd er, at man har 2-3 gange sin månedsløn (efter skat) stående på bankkontoen til løbende forbrug og uforudsete begivenheder. Har man mere stående på sin helt almindelige bankkonto end det, og pengene ikke er øremærket til nært forestående forbrug, så bør man overveje om midlerne med fordel kan bruges på fx ekstraordinært afdrag på gæld, indskud på pension eller energioptimering af sin bolig. Har man de lange briller på, og har risikoappetitten til det, så kan man naturligvis også overveje investering.