Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ny pukkel af ledige 1. oktober

Ny pukkel af ledige 1. oktober

2. oktober 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 6.712 personer meldte sig ledige 1. oktober. Under coronakrisen har vi frygtet overgangen til næste måned. Siden april har der gennemsnitligt været knap 6.000, der meldte sig ledige den første hverdag efter månedsskiftet. I går bød på det højeste antal nytilmeldte ledige siden 1. juli.

I alt melder Beskæftigelsesministeriet nu om, at 160.682 danskere er ledige. Det er rigtig mange, som står uden job, og siden 9. marts er ledigheden steget med 28.932 personer.

Vi skal dog endnu vente en kende med at slå de store konklusioner op om den samlede ledighed. Vi kender først det potentielle antal afmeldte ledige med en dags forsinkelse, hvorfor dagens tal ikke tager højde for, at også mange har afmeldt sig som ledige. Det er altså ikke mejslet i sten, at ledighedskøen er blevet meget længere på trods af de mange tilmeldinger i går. Vi kommer dog ikke udenom, at relativt mange meldte sig ledige i går.

Dansk økonomi står i en meget skrøbelig tid, og ser vi fremad, forventer vi desværre, at ledigheden igen vil begynde at stige. Mange virksomheder står i en ny økonomisk virkelighed i et lavere gear end før, og de vil nu se ind i en trimmeperiode, hvor medarbejderstaben tilpasses den nye situation. Den nye virkelighed kommer ikke kun som følge af coronarestriktioner, men også som følge af et lavere økonomisk tempo i ind- og udland.

Timingen, af den stigende ledighed, er dog svær at forudse, da mange danskere har længere opsigelsesvarsler, og der kan derfor gå tid fra afskedigelsestidspunktet til, at personen melder sig som ledig. Vi har derfor også en forventning om, at mange af dem, der var på lønkompensation, stadig vil dukke op i ledighedsstatistikkerne de kommende måneder.

Coronakrisen er langtfra afblæst. Man har fra politisk hold lavet ordninger som arbejdsdeling og kompensation for faste omkostninger, og det vil holde hånden under nogle arbejdspladser – dog langt fra alle. Tiden er enormt skrøbelig, og økonomiens fremtidige udvikling afhænger blandt andet af smittespredningen, danskernes forbrugsvillighed og situationen uden for Danmarks grænser.