Mindre men godkendt økonomisk håndsrækning til virusramt økonomi

Anlægsloftet ophæves for kommuner og regioner.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Mindre men godkendt økonomisk håndsrækning til virusramt økonomi

En ny økonomisk håndsrækning fra dansk politisk side er netop fremlagt i forbindelse med at inddæmme de økonomiske konsekvenser af Coronavirussen. I dag har man fremlagt, at anlægsloftet ophæves for kommuner og regioner, så man derved får fri mulighed for at fremrykke fremtidige investeringer til i år. Herudover er det blandt andet præsenteret at fremrykke betalinger fra kommuner og regioner i forhold til normale be­ta­lings­fri­ster samt udskyde virk­som­he­der­nes betaling af dækningsafgift.

Dagens nye initiativer sker på ryggen af allerede indførte i tiltag, som hverken har været for meget eller for hurtigt. Og det er positivt, at man fra politisk side har været hurtigt ude og viser, at man endnu ikke er færdige. Selvom dagens tiltag på alle måder skal hilses velkommen, så er det altså blot en mindre bæk i en større å, som der forhåbentlig er ved at samle sig i kampen for at inddæmme de økonomiske konsekvenser af Coronavirussen. Vi tror og håber derfor på, at regeringen endnu ikke er færdige. Dagens økonomiske håndsrækning består i høj grad af en økonomisk lettelse over en periode for virksomhederne, men som virksomhederne så omvendt vil mangle senere hen. Retfærdigvis skal siges, at man med øvrige initiativer i en vis grad kompenserer virksomhederne, men spørgsmålet er, om det er nok - det er det næppe.

Dagens fremlagte initiativer løber op i rundt regnet 10 mia. kr., hvis alt tælles med, hvilket svarer til i underkanten af 0,5% af BNP.

I dagens le­dig­heds­sta­ti­stik viser det sig, at der siden 9. marts er mere end 45.000 nytilmeldte ledige. Selvom der også er nogle, som går ud af ledighedskøen, så er der, uanset hvordan man vender og drejer det, tale om enormt høje ledighedstal over en ekstremt kort periode. Det sætter et billede på nødvendigheden for hurtige politiske tiltag i en tid, hvor dansk økonomi har ramt ind i recession med høj fart.

Det er yderst positivt, at man fra dansk politisk side er hurtigt ude for at sørge for, at så virksomheder som muligt må dreje nøglen om, og så få lønmodtagere som muligt mister deres arbejde. Skeler vi til blandt andet USA snøvler man fortsat afsted med at få gennemført den ellers gigantiske hjælpepakke. Her var de politiske fronter trukket op mod hinanden i begyndelsen af ugen, men har sidenhen mødt hinanden, hvor pakken nu er stemt igennem i Senatet, mens Re­præ­sen­tan­ter­nes Hus venter fredag. Og for at sætte nødvendigheden i kontekst, så meldte omkring 3,3 mio. amerikanere sig ledige i denne uge mod 0,3 mio. i sidste uge. Det er en kraftig stigning og vidner om behovet for hjælpepakker.

Relaterede artikler