Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lønvæksten holder hånden under væksten

Lønvæksten holder hånden under væksten

28. februar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for lønudviklingen i 4. kvartal, og den viser at den gennemsnitlige lønmodtager havde en løn der var 2,2 procent højere end samme tid året før. Da inflationen i øjeblikket ligger under 1 procent er der altså tale om en ret solid reallønsfremgang.

Ser vi fremad er arbejdsmarkedets parterer i gang med at forhandle overenskomster. De foreløbige resultater fra den private sektor har sikret 600.000 privatansatte lønmodtagere lønstigninger på mellem 2 og 3 procent de kommende tre år, i en periode hvor vi fortsat forventer en lav inflation på ca. 1,3 procent de kommende år.

Timingen for de her lønstigninger er ret god, da de kommer i en tid hvor der ikke længere er udsigt til store vækstbidrag fra eksporten. Verdensøkonomien er på vej ned i gear, og det gør det unægtelig sværere for de danske virksomheder at øge deres salg til udlandet.

Reallønsfremgangen vil dermed være med til at understøtte privatforbruget herhjemme, og derved væksten, på præcis det tidspunkt hvor privatforbruget skal tage over, hvis vi skal holde gang i vækstmotoren i dansk økonomi.

Privatforbruget understøttes ikke kun af reallønsfremgangen, men også at det faktum, at beskæftigelsen er på et rekordniveau. Dertil har rentefaldende igennem 2019 sikret de danske boligejere klækkelige besparelser på deres boliglån.

Situationen er i det hele taget meget kunstig for de danske forbrugere, og der plads til at slække på den forsigtighed, som ellers har præget forbrugerne igennem opsvinget, uden at det sætter privatøkonomien over styr.