Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Imponerende industriproduktion - når vi ser bort fra medicinen

Imponerende industriproduktion - når vi ser bort fra medicinen

7. december 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion faldt med 5,6% i oktober. Der er nogle markante udsving i industriproduktionen, og særligt medicinalproduktionen har med sin store vægt i indekset et stor betydning for udsvingene. Og med en medicinalproduktion, som faldt med næsten 23% i oktober, så er det med til at trække den samlede industriproduktion i det markante minus.

Ser vi bort fra medicinalproduktionen, så gik den danske industriproduktion kun yderst marginalt tilbage i oktober med -0,6%. Det sker ovenpå fire måneders stærk fremgang, og industrien er ekskl. medicin nu blot er 1,8%, end inden krisen ramte. Da produktionen var hårdest ramt under coronakrisen, lå den mere end 10% lavere end før krisen. Man må ikke lade sig snyde af medicinalsektorens udsving, da den øvrige del af industrien klarer sig imponerende godt under coronakrisen.

Set bort fra medicin, så har industrien stort set kæmpet sig tilbage til tiden, hvor den stod, før krisen ramte. I oktober gik produktionen frem i 6 ud af 12 varegrupper, og den generelt pæne produktion luner. Humøret i industrivirksomhederne er kun bøjet en anelse af her i efterårets smittebølge, og det bidrager også til, at der stadig er godkendte udsigter for industrien, som er væsentligt mildere ramt her i 2. smittebølge. Det er ikke kun noget, der varmer her og nu, men det kan også få positive konsekvenser for investeringerne, som vil påvirke dansk økonomis potentiale på det længere sigte. Den danske industri har generelt været mildere ramt af coronakrisen end mange andres landes industrier.

Særligt møbelindustrien står solidt i øjeblikket, når vi tager vi et isoleret blik på industriproduktionen i oktober, som bød på et generelt højere produktionsniveau end inden krisen. Også plast-, glas- og betonindustrien præsterer i dag højere produktion end inden krisen, mens kemisk industri, maskinindustrien og fødevarer stort set er ligger uændret sammenlignet med før coronakrisen.

Tager vi et fremadskuende blik, ås ser vi industriens produktion bremse en op over de kommende måneder ovenpå tre måneders stærk fremgang. Ifølge seneste tillidsbarometer fra Danmarks Statistik gik produktionsforventningerne en anelse ned i november, hvilket ikke kommer som en stor overraskelse i forbindelse med den nye smittebølge. Generelt klarer industrien sig dog flot, og der er andre dele af økonomien, som tager langt tungere slag i øjeblikket, som serviceerhvervene. Det er helt det samme billede, som vi ser i øvrige dele af Europa.

Ser vi på omsætningen i industrien steg industriens omsætning på eksportmarkederne med 2,3%, men var i oktober fortsat 5% under niveauet før krisen. Ser vi på hjemmemarkedet, så steg industriens omsætning med 2,7% og ligger nu 5% højere sammenlignet med før krisen.