Første fremgang i industrien siden marts

Industriproduktionen steg med 4,0% i juni i forhold til maj.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Ingen spor af coronakrisen i konkurser - men lettelsens suk er alt for tidligt at drage

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at in­du­stri­pro­duk­tio­nen steg med 4,0% i juni i forhold til maj. Det er første gang in­du­stri­pro­duk­tio­nen herhjemme viser fremgang under coronakrisen. Stigningen i juni sker i forlængelse af markante fald i april og maj, og samlet set ligger in­du­stri­pro­duk­tio­nen dog fortsat 4,6% lavere end i marts, som markerer tiden inden, coronakrisen for alvor satte ind i industrien.

Lyset for enden af coronatunnelen bliver stærkere, og vi havde også forventet at se fornyet fremgang for industrien, når den værste storm var overstået. Det bekræfter dagens tal heldigvis fuldt ud, hvor vi hele tiden har set, at bunden blev nået i maj. Fremgangen i de hårde nøgletal for industrien for juni bliver desuden forlænget af mere bløde nøgletal for juli, hvor in­du­stri­virk­som­he­der­ne oplever øget or­dre­be­hold­ning og stærkere forventninger til fremtiden. Det bidrager til den forsigtige optimisme. Vi skal dog samtidig minde os om, at det sker på en billig baggrund, da fremgangen i juni kommer fra et meget lavt niveau i maj, hvor in­du­stri­pro­duk­tio­nen ramte sit laveste siden 2017.

Medicin udgør en relativt stor andel af den danske industri, og vi har i lang tid inden corona argumenteret for, at industrien dermed også vil være mindre påvirket af økonomiske slag. Det må man sige er bekræftet under coronakrisen. Ser vi over de seneste tre måneder, så har me­di­ci­nal­pro­duk­tio­nen ligefrem bidraget betydeligt positivt i in­du­stri­pro­duk­tio­nen. Med andre ord ville industrien være gået endnu mere tilbage, hvis det ikke havde været for medicin. Man fristes til at sige, at medicin er gået fra at være industriens guldkalv til at være industriens beskytter, hvor den har holdt døren lukket overfor et endnu større tilbageslag i in­du­stri­pro­duk­tio­nen. Det er bestemt positivt, men det er også en sandhed med voldsomme modifikationer. Skal man tage de mere negative briller på, er det selvsagt blot et udtryk for, at den øvrige del af industrien er endnu mere påvirket end det, som de samlede tal indikerer.

Eksporten bliver en blandt flere nøgler for Danmark ud gennem coronakrisen, og ringe eks­port­ud­sig­ter har imidlertid et betydeligt ri­si­ko­po­ten­ti­a­le til at holde den danske genopretning i kort snor. Vi ser netop i dagens tal, at det også er eks­por­tom­sæt­nin­gen i industrien, som har været mest påvirket af coronakrisen. De seneste tre måneder har industriens omsætning på de udenlandske markeder været 9,8% lavere end de foregående tre måneder. Til sammenligning er industriens omsætning i Danmark faldet med 4,9% i samme periode.

Trods dagens mere opløftende tal, så er tiden enormt skrøbelig for industrien. Særligt den seneste tids nye opblussende smittestigning kan resultere i et nyt tilbageslag for industrien, hvis det tager fart, og det sværd er flerægget. Det kan ramme industrien gennem lavere efterspørgsel, gennem ringere muligheder for at producere samt ringere udvikling udenfor landets grænser, som kommer på baggrund af øget smitte her også.

Relaterede artikler