Den lave inflation giver børnefamilierne flere penge mellem hænderne

Inflationen var på 0,8 procent i februar.

Sidste uges rentefald sparker konverteringsbølgen op på 72 mia. kr.

Friske tal fra Danmarks Statistik viser at inflationen var på 0,8 procent i februar. Det betyder helt konkret at danske varer og tjenester gennemsnitligt, er blevet 0,8 procent dyrere over det sidste år.

En typisk børnefamilie skal således bruge 3.500 kr. mere end for et år siden for at opnå det samme forbrug. Havde inflationen i stedet været 2 procent, ville det være blevet 8.900 kr. dyrere for en dansk børnefamilie. Den lave inflation betyder altså, at børnefamilien sparer 5.400 kr. på den lave inflation, og den lave inflation understøtter derved bør­ne­fa­mi­li­er­nes økonomi.

Siden 2012 har inflationen ligget under 2 procents målsætningen, og det betyder, at en dansk børnefamilie samlet set har sparret 44.300 kr. på lav inflation. En typisk dansk børnefamilie har derved gennemsnitligt sparret 5.500 kr. om året på lav inflation.

Over det sidste år er det særligt udgifter til kultur og fritid, som samlet set har gjort det dyrere for børnefamilien. Samlet set er udgifterne til kultur og fritid, som f.eks. indeholder rejser, steget med 750 kr. Udgifterne til vare og tjenester i kategorien andet er også steget med 1.000 kr. Kategorien dækker over mange forskellige ydelser, men indeholder blandt andet fri­sør­be­hand­lin­ger, smykker og en række tje­ne­stey­del­ser.

Selvom det bliver dyrere for bør­ne­fa­mi­li­er­ne, behøver de ikke ligge søvnløse om natten. De seneste tal for lønstigninger viser, at lønnen stiger med 2,5 procent om året. Det er langt mere end priserne stiger – danskerne burde altså opleve at få flere penge mellem hænderne.

Relaterede artikler