Antallet af hotelovernatninger styrtdykkede i marts – april vil blive meget værre

Antallet af overnatninger på hoteller og lignende faldt med over 60 procent i marts

Dansk BNP-vækst på 0,3% i 4. kvt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af overnatninger på hoteller og lignende faldt med over 60 procent i marts når vi tager højde for normale sæsonudsving. Den udvikling er drevet af 57 procent færre overnatninger fra danske gæster, og knap 70 procent færre overnatninger fra udenlandske gæster.

De voldsomme dyk i antallet af overnatning vidner om hvor hårdt ramt hotelbranchen er i øjeblikket. Gæsterne er forsvundet som dug fra solen, og de kommer næppe tilbage med fuld kraft lige foreløbigt. Fi­nans­mi­ni­ste­ri­et har i en analyse af dansk økonomi vist, at der i hotel og re­stau­ra­tions­bran­chen var afskediget 5.900 medarbejder og, at yderligere 30.400 var sendt hjem på løn­kom­pen­sa­tion per 20 april.

Der er ingen tvivl om, at branchen er presset, men der er små lyspunkter. For det første vil de fleste danskere skulle holde deres sommerferie i Danmark, hvilket sandsynligvis vil øge efterspørgslen efter overnatninger. Dertil ser vi stadig coronakrisen som værende kortvarig, da der op til krisen ikke var opbygget nogle synderlige ubalancer i dansk økonomi. Den fremgang vi forventer i andet halvår vil også komme hotelbranchen til gode. Det dog kun et lille lyspunkt i en ellers mørk tid for presset branche.

Den store joker bliver dog, hvor hurtigt de udenlandske gæster vender tilbage. Sidste år stod de udenlandske gæster for lidt over 40 procent af alle over­nat­nin­ger­ne herhjemme, og det vil derfor være afgørende for branchen, at de vender hurtigt tilbage.

 

 

Statistikken dækker alle hoteller, feriecentre og vandrerhjem med mere end 40 sengepladser.

Relaterede artikler