Rekordmange nye jobopslag i januar

Det ligger suverænt i kortene, at beskæftigelsen kommer til at stige yderligere.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Sidste uge bød på højeste antal jobopslag under coronakrisen - ledigheden peger igen ned men faldet bremset op

Nye tal fra Jobindex viser, at der blev slået 35.900 nye stillinger op i januar, når der tages højde for sæson. Det er det højeste nogensinde målt for en enkelt måned. Det er mildest talt imponerende for en statistik med 19 års historik. Til sammenligning blev der i gennemsnit slået godt 30.000 nye jobs op om måneden gennem 2021. Jobopslagene lå i januar 1.800 højere i forhold til december, og der er niende måned i træk, at omfanget af jobopslag øges.

Det er vildt imponerende tal fra det danske jobmarked. Der er virkelig drøn på, hvor efterspørgslen efter arbejdskraft når nye højder målt på jobopslag. Det ligger suverænt i kortene, at beskæftigelsen kommer til at stige yderligere. Beskæftigelsen ligger i forvejen rekordhøj, og der er udsigt til en nye rekorder.

Gennem 2021 er der kommet 139.000 flere i arbejde, og der er for første gang nogensinde mere end 2,9 mio. i beskæftigelse i Danmark. I 2022 forventer vi, at beskæftigelsen vil vokse med yderligere 30.000 fra begyndelsen til slutningen af året. Det vil dermed være en lavere be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang end i 2021, men altså fortsat fremgang og nye rekorder i sigte. Efterspørgslen efter arbejdskraft er fortsat tårnhøj, hvor antallet af jobopslag bliver ved med at ligge rekordhøj. Det vidner dagens tal med al tydelig om.

Ledigheden i Danmark har allerede ramt det laveste siden 2008. Ledigheden lyder i dag på 70.900 personer og en le­dig­heds­pro­cent på 2,5%. Bunden for ledigheden i midten af 00’erne var 2,4%, og der er udsigt til, at vi kommer endnu lavere indenfor de kommende måneder. Det er yderst glædeligt, at mange danskere forlader ledighedskøen, og vi forventer, at ledighedskøen skrumper yderligere i 2022.

De mange jobopslag er imidlertid ikke en lutter succeshistorie set gennem virk­som­he­der­nes linse. Mangel på arbejdskraft er i høj grad er blevet et tema og ifølge mange virksomheder en begrænsning for produktionen. Ved den senest opgørelse for januar meldte i omegnen af 4 ud af 10 virksomheder om mangel på arbejdskraft. Manglen på arbejdskraft ligger i en historisk kontekst på rekordhøje niveauer.

Relaterede artikler