Rekordlav forbrugertillid i juli

For tredje måned i træk er danskernes humør rekordlangt under frysepunktet.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Den lave inflation fortsætter – og det sparer danskerne penge!

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder lidt til -25,6 i juli fra -24,8 i juni. Faldet kommer i forlængelse af det massive dyk, vi har set gennem de foregående fire måneder. Det betyder, at for­bru­ger­til­li­den er på det laveste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1974.

For tredje måned i træk er danskernes humør rekordlangt under frysepunktet. De høje prisstigninger bider i øjeblikket benhårdt på danskernes pengepunge. Det ser vi som den alt­over­skyg­gen­de årsag. Det hænger sammen med, at danskernes syn på egen økonomi er faldet til -21,3 i juli, som er det laveste niveau i statistikkens historie, der går tilbage til 1974. Det er et voldsomt ringe økonomisk humør, som forbrugerne har lige nu.

Danskernes syn på Danmarks økonomi ligger også lagt nede i negativt territorium med et fald i juli til -45,5. Men det er dog stadig et stykke over bundrekorden for synet på Danmarks økonomi på -63 tilbage i 1980. Det lave niveau i dag hænger sammen med den stigende inflation og udsigten til stigende pengepolitiske renter, der kan dæmpe væk­st­ud­sig­ter­ne. Samtidig kan den større usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine og til de fremtidige energipriser også spille ind på danskernes dårligere økonomiske humør.

De seneste måneders kraftige for­bru­ger­pris­stig­nin­ger gør unægtelig ondt på hus­hold­nings­bud­get­tet og er med til at holde for­bru­ger­til­li­den i negativt territorium. Senest blev for­bru­ger­pri­ser­ne i juni målt til 8,2% højere end året før. Det er den højeste fart på for­bru­ger­pri­ser­ne i næsten 40 år, og det svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal bruge omkring 35.000 kr. mere for at opretholde det samme årlige forbrug som for et år siden. En stor del af pris­stig­nin­ger­ne er drevet af energi og fødevarer, men også et bredere udsnit af danskernes forbrug bliver i øjeblikket ramt af stigende priser.

Den forværrede for­bru­ger­til­lid signalerer nervøsitet og bekymring hos de danske forbrugere. Det er også et signal om, at danskerne vil begrænse deres forbrug, men vi har dog som forbrugere også noget at stå imod med. De seneste prisstigninger har gjort os mere opmærksom på at spare, men vi står også i en tid, hvor danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed.

Vi forventer derfor ikke at se et fald i pri­vat­for­bru­get i år, der er på linje med det meget lave niveau for for­bru­ger­til­li­den, men nærmere at pri­vat­for­bru­get vil begynde at halte i år.

Relaterede artikler