Nationalbanken hæver renten

Men giver samtidig snor til renten i ECB.

FED holder sig i ro og ser tiden an

Nationalbanken hæver renten med 0,60 procentpoint. Det betyder, at ind­skuds­be­vis­ren­ten i Nationalbanken nu lyder på 1,25% mod 0,65% før ren­te­med­del­el­sen. Og for omkring tre måneder siden lød renten på -0,60%. Der er tredje gang, at Nationalbanken hæver renten i år.

Nationalbanken hæver renten ret kraftigt, men giver samtidig snor til renten i ECB. Tidligere i dag hævede ECB renten med 0,75 procentpoint, men den danske Nationalbank går ikke fuldt ud med. Det skyldes, at den danske krone ligger til den stærke side. Og ved at give lidt snor til renten i ECB, leverer man lidt lettelse til den stærke krone. ECB svinger taktstokken, og Nationalbanken følger med, men ikke med lige så meget. Det er også det, som vi forventede før ren­te­med­del­el­sen.

Ren­te­for­hø­jel­ser­ne er under alle omstændigheder ganske kraftige. Og de er yderst velkommen i indsatsen med at få bugt med den højeste inflation i Danmark i 40 år. I september hævede Nationalbanken med 0,75 procentpoint, hvilket var den kraftigste ren­te­for­hø­jel­se siden 1998. Flere ren­te­for­hø­jel­ser er i tillæg under opsejling. Vi skal ikke spejde længere væk end til december, før den næste lander.

Mange danskere mærker det her meget direkte. Især boligejere med variabel rente er påvirkede af de igangværende ren­te­for­hø­jel­ser fra Nationalbanken og ECB. I sommers forsvandt de negative renter for boligejere med helt kort rentebinding, og siden er renterne skudt endnu mere i vejret. Titusindvis af danskere står overfor ny rente til nytår, og det kan i rigtig mange tilfælde betyde adskillige flere tusinde kroner i renteudgifter hver måned.

Hertil har vi også set renterne på danskeres indlån i bankerne være påvirket af renteændringer fra ECB og Nationalbanken. I gennemsnit steg renten på danskernes indlån til 0,17% i september. Det er første gang siden januar 2021, at den gennemsnitlige rente for indlån er tilbage i positiv efter at have ligget i negativt territorium i næsten to år.

Relaterede artikler