Markant opjustering i væksten i 2021 - højeste vækst i 27 år

Resultatet for 2021 er, at dansk økonomi voksede med voldsomt imponerende 4,7%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Ny politisk aftale skal sparke gang i privatforbruget

Opdaterede tal fra Danmarks Statistik viser, at BNP steg 3,0% i 4. kvartal. Det er en mærkbar opjustering af det, som blev offentliggjort for to uger siden, som lød på 1,1%. Væksten i 3. kvartal opjusteres også en anelse til 1,4% mod tidligere 1,2%.

Resultatet for 2021 er, at dansk økonomi voksede med voldsomt imponerende 4,7%. Det er en klar opjustering af de tidligere 4,1%. Dansk økonomi oplevede derfor sidste år den højeste vækst siden 1994. I 2020 dykkede BNP med -2,1% som følge af coronakrisen.

Det her er fuldstændig vanvittige væksttal for dansk økonomi. Vi kan roligt navngive det som decideret kraft­præ­sta­tion. Det er ikke hver dag, at vores økonomi kan bryste sig af den højeste vækst i 27 år i nærheden af 5%. Farten har været vanvittig høj, hvor vi også har set beskæftigelsen slå den ene rekord efter den anden. Jeg er dybt imponeret.

Virkeligheden for dansk økonomi ser dog anderledes ud i 2022, hvor vi ikke kommer i nærheden af sidste år imponerende vækst. De stærke økonomiske takter fra 2021 leverer imidlertid stafetten videre til et 2022 med et pænt overhæng, og det betyder, at væksten kommer til at vise pæne tal i år også. Usikkerheden er ekstraordinært høj lige nu med krigen i Ukraine. Foreløbig har 2022 generelt budt på flotte økonomiske nøgletal med fortsat fremgang på jobmarkedet og rekordhøje jobopslag. Samtidig viser eksporten gode tegn i begyndelsen af året, og industrien viser også fremgang.

En ny risiko for dansk økonomi er tilføjet med Ruslands invasion af Ukraine. Selvom det endnu er for tidligt at slå fast, at det vil sætte bunddybe spor i dansk økonomi, så vil det unægtelig påvirke negativt. Energipriserne er steget betragteligt, og det har gjort det dyrere at være forbruger såvel som virksomhed. De højere priser kan sammen med den forøgede usikkerhed om fremtiden bide på danskernes privatforbrug såvel som virk­som­he­der­nes investeringer. Samtidig vil det også påvirke den danske eksport. Den direkte eksport til Rusland og Ukraine er meget begrænset, men der er en risikoen for, at situationen vil påvirke den europæiske økonomi, som er Danmarks største eksportmarked.

BNP er et væsentligt tal for økonomien, men skal altid tages med et god portion salt og kan ikke stå alene som pejlemærke. Andre økonomiske nøgletal viser dog helt samme tem­pe­ra­tur­må­ling med en ganske varm økonomi. Beskæftigelsen rammer nye rekorder, hvor der i 2021 kom næsten 142.000 flere i arbejde, mens ledigheden er drønet ned i det laveste siden 2008.

Relaterede artikler