Markant fremgang i antallet af turistovernatninger

Det er bestemt glædeligt for en branche, som har været hårdt ramt under krisen.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Danskerne indkomst steg med 3,4 procent i 2019 – Coronakrisen giver dog økonomisk modvind

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af turi­stover­nat­nin­ger endte på 52,4 mio. i 2021. Det svarer til en fremgang på 16%. Statistikken dækker turi­stover­nat­nin­ger på hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem, feriehuse og lystbådehavne i Danmark.

Inden vi får armene for højt op over hovedet over den markante fremgang, skal vi huske, at det samlede antal overnatninger stadig er under niveauet inden coronakrisen satte ind. I 2019 var der således 57 mio. overnatninger og sammenlignet med det er antallet af overnatninger 8% lavere i 2021.

Antallet af turi­stover­nat­nin­ger bød på markant fremgang herhjemme i 2021 sammenlignet med 2020. Det er bestemt glædeligt for en branche, som har været hårdt ramt under krisen. Der er dog tale om en delt branche, hvor det især er campingpladser og feriehuse, som trækker læsset, mens hoteller fortsat må spejde langt efter tiden før corona.

Det er feriehuse og campingpladser, som havde førertrøjen på sidste år. Feriehuse satte over­nat­nings­re­kord, mens cam­ping­plad­ser­ne havde det bedste år siden 2008. Hotellerne oplevede omvendt det værste år siden 2010, hvis vi ser bort fra 2020, hvor coronakrisen satte ind.

Det er især de udenlandske gæster, som har manglet de sidste par år, hvor antallet har været næsten halveret i forhold til før krisen. Noget af det tab er blevet opvejet af flere danske gæster, men det har altså ikke været nok til at bremse hele tilbagegangen sammenlignet med før krisen.

Ser vi fremad, så forventer vi, at 2022 kommer til at vise på nogle andre tendenser, end vi har set de forgangne par år. Der er udsigt til, at det er lettere at komme ud for landets grænser, hvilket vil give færre danske overnatninger, hvor de lettede restriktioner herhjemme omvendt kan få flere udenlandske gæster til at vende retur.

Relaterede artikler