Konkurserne falder tilbage i juli

Siden foråret er konkurserne begyndt at stige fra de meget lave niveauer under coronapandemien.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Dansk økonomi på grænsen til højeste vækst i 27 år

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 211 konkurser i juli blandt aktive virksomheder, når der tages højde for sæson. Det er et fald fra 264 konkurser i forrige måned, som var det højeste antal siden april 2016. Med aktive virksomheder er der tale om virksomheder med ansatte eller virksomheder med en omsætning på mere end 1 mio. kr.

Hertil mistede 1.044 arbejdet i forbindelse med konkurserne i juli, hvilket er færre end i juni. Skulle man være så uheldig at miste jobbet i forbindelse med en konkurs, så er situationen fortsat, at ledigheden er meget lav og en del virksomheder melder om mangel på arbejdskraft.

Konkurserne falder en anelse tilbage i juli, efter de i juni nåede det højeste niveau i 6 år. Siden foråret er konkurserne begyndt at stige fra de meget lave niveauer, som vi har set under cor­o­na­pan­de­mi­en. Det hænger sammen med, at titusindvis af virksomheder gennem foråret har stået overfor til­ba­ge­be­ta­ling af coronalån til staten. De fleste virksomhederne har fundet løsninger og er kommet godt igennem, men det gælder langtfra alle.

For­ret­nings­ud­sig­ter­ne er samtidig blevet en del mere slørede. Efterspørgslen damper af, og omkostningerne er drønet i vejret. Virksomhederne har dog også noget at stå imod med i den her sværere tid, hvor bufferen i form af indestående i bankerne øget og hvor salget i virksomhederne fortsat viser fornuftige takter, om end vi ser ind i en begyndende afmatning. Den tiltagende modvind risikerer dog at trække endnu flere virksomheder med i konkursfaldet. Vi forventer derfor ikke, at tiden med et højere konkursniveau er ovre.

I årets første syv måneder har der i alt været 1.476 konkurser, hvilket er på niveau med tiden op til coronakrisen. I de første syv måneder i 2018 og 2019 var der 1.400-1.500 konkurser. Den seneste tids stigning kommer derfor efter en tid, hvor konkurserne under coronakrisen har ligget ekstraordinært lavt, blandt andet som følge af hjælpepakker. I de første syv måneder i 2020 og 2021 var der omkring 1.300 konkurser.

Skat­testy­rel­sen har under coronakrisen udbetalt moms- og A-skattelån for godt 34 mia. kr. til i omegnen af 48.000 virksomheder. De lån skal betales tilbage i år og til næste år. De første og største til­ba­ge­be­ta­lin­ger fandt sted 1. april og 1. juni på samlet 27 mia. kr. Langt det meste er tilbagebetalt eller der er oprettet en til­ba­ge­be­ta­lings­ord­ning hos Skat­testy­rel­sen. Men der er fortsat en rest på 1,4 mia. kr., som udestår. Den manglende betaling kan være et signal om, at konkurser kan være undervejs.

Relaterede artikler