Forbrugertilliden stiger

Der er lidt lettelse at spore hos de hårdt prøvede forbrugere.

Detailsalget falder for tredje måned i træk

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den stiger til -28,9 i december fra -30,4 for en måned siden. For­bru­ger­til­li­den bundede i oktober på -37 men er steget de seneste to måneder. Historisk befinder for­bru­ger­til­li­den sig fortsat omkring det laveste nogensinde, hvor statistikken strækker sig tilbage til 1974. Den er stadig væsentligt lavere end under finanskrisen og coronakrisen, hvor den bundede i henholdsvis -16 og -12.

Der er lidt lettelse at spore hos de hårdt prøvede forbrugere. Det er positivt, og vi ser det som et resultat af, at det værste chok fra inflationens hårde slag har lagt sig. For­bru­ger­til­li­den er nu steget i to måneder, efter den kørt helt i sænk igennem det seneste år.

Men inden begejstringen stikker af, så er for­bru­ger­til­li­den stadig hamrende elendig og forsat langt værre end under tidligere kriser. Det skyldes, at den høje inflation rammer alle danskere hurtigt og kontant. Der er ingen, der kan dukke sig for den, og det bærer den sløje for­bru­ger­til­lid et tydeligt præg af. Den helt store lettelse i for­bru­ger­til­li­den vil vi først se, når inflationen har lagt sig et stykke inde i 2023.

Inflationen er senest målt til næsten 9% i Danmark og har i efteråret ramt højeste i 40 år. Og danskerne skal til lommerne for at betale det dyrere forbrug. For en gennemsnitlig dansk børnefamilie svarer pris­stig­nin­ger­ne til øgede udgifter for næsten 3.500 kr. om måneden i forhold til for et år siden. Det er især energi og fødevarer, som trækker læsset, men en bred kurv af danskernes forbrug er ramt af højere priser. Det bider på danskernes pengepunge og har ikke overraskende sendt for­bru­ger­til­li­den i kulkælderen.

Forbrugernes stadig meget negative syn på økonomien vil kaste grus i pri­vat­for­bru­get. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark, og et fald i pri­vat­for­bru­get sætter dybe spor i den brede økonomi. Vi forventer, at dansk økonomi går en svær periode i møde med et klem privatforbrug, faldende beskæftigelse og tæt på usynlig økonomisk vækst.

Den hårde tid for forbrugerne og økonomien sker på et solidt bagtæppe. Der er rekordmange i beskæftigelse, og det sender den samlede lønsum betragteligt op gennem det seneste år. Samtidig har danskerne også noget at stå imod med, hvor indlånet i bankerne ikke tidligere er målt så høj. Den seneste opgørelse fra Nationalbanken viste, at danskerne har mere end 1.000 mia. kr. stående på kontoen.

Relaterede artikler