Forbrugertilliden på det laveste nogensinde

Prisstigningerne bider benhårdt på danskernes pengepunge.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -22,4 i maj. Faldet kommer i forlængelse af massive dyk i både marts og april. Det betyder, at for­bru­ger­til­li­den er på det laveste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1974.

Prisstigninger bider benhårdt på danskernes pengepunge, og det har sendt forbrugernes humør ned i kulkælderen. Samtidig kan den forøgede usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine og til de fremtidige energipriser også spille ind på familiernes dårligere økonomiske humør. Det er et ekstremt lavt niveau, vi ser i for­bru­ger­til­li­den i dag.

I april blev for­bru­ger­pri­ser­ne målt til 6,7% højere end året før, hvilket er den højest målte inflation i Danmark siden 1984. Det svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal bruge omkring 30.000 kr. mere for at opretholde det samme årlige forbrug som for et år siden. Det gør unægtelig ondt på hus­hold­nings­bud­get­tet og er med til at trække for­bru­ger­til­li­den mod en ny bund. En stor del af pris­stig­nin­ger­ne er drevet af energi og fødevarer, men også et bredere udsnit af danskernes forbrug bliver i øjeblikket ramt af stigende priser.

Det er den dårligste for­bru­ger­til­lid nogensinde, men vi venter ikke at se et lignende historisk fald i pri­vat­for­bru­get i år. Når vi ikke er lige så bekymret for forbrugernes økonomi, som de selv giver udtryk for, så skyldes det, at danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed. Og dertil har boligmarkedet det stadig godt.

Faldet i for­bru­ger­til­lid kommer af fald i 3 af de fem indikatorer, der udgør den samlede for­bru­ger­til­lids­in­di­ka­tor. Det største fald kom i maj fra danskernes syn på Danmarks økonomi i dag sammenlignet med for et år siden.

Relaterede artikler