Forbrugertilliden dykker til nyt historisk lavpunkt

Det er den laveste forbrugertillid, som der nogensinde er målt i statistikkens historie, som går helt tilbage til 1974.

Færgetrafikken led under coronakrisen i 2021

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -37 i oktober fra -32,1 i september. Det er den laveste for­bru­ger­til­lid, som der nogensinde er målt i statistikkens historie, som går helt tilbage til 1974. Siden maj har danskernes økonomiske humør befundet sig på rekordlave niveauer, og her er oktober altså ingen undtagelse.

Av, det er forfærdelige tal. Forbrugernes humør er banket fuldstændig i bundrekord. Priserne stiger med højeste fart i 40 år, og det vrider kroner ud af danskerens budgetter. Det gør ondt, det øger den økonomiske utryghed hos danskerne, og det trækker for­bru­ger­til­li­den ned i det laveste nogensinde set.

Stigningen i for­bru­ger­pri­ser­ne har senest ramt præcis 10% herhjemme. Med den inflation skal en gennemsnitlig dansk børnefamilie have omkring 45.000 kr. mere op af lommen i årligt forbrug. Det er ikke fordi, at familien køber mere, men er alene udtryk for, at priserne er steget markant. Det er især prisstigninger på energi og fødevarer, som trækker læsset, men en meget bred kurv af danskernes forbrug er ramt.

Det er både synet på egen økonomi og dansk økonomi, som er med til at trække for­bru­ger­til­li­den helt ned i kulkælderen i denne tid. Det signalerer nervøsitet og bekymring hos danskerne, og det kan have potentiale til at slå forbruget i stykker og give yderligere opbremsning i økonomien.

Midt i en dyster tid for forbrugerne, så har danskerne heldigvis også noget at stå imod med. Vi har velpolstrerede formuer og rekordmange i arbejde. Det vil være med til at holde en hånd under pri­vat­for­bru­get. Vi forventer, at pri­vat­for­bru­get vil falde, men ikke tordne ned. Pri­vat­for­bru­get står for næsten halvdelen af den danske økonomi.

Relaterede artikler