Forbedring i forbrugertilliden i januar

Forbrugertilliden ligger dog fortsat lavt.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Danskerne indkomst steg med 3,4 procent i 2019 – Coronakrisen giver dog økonomisk modvind

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den i januar lander på -1,5%. Det er en lille stigning fra -2,1 i december og -2,0 i november. Det fortsat lave niveau for for­bru­ger­til­li­den gennem de seneste tre måneder kommer oven på en kraftig fremgang i sommerhalvåret. Vi er dog startet det nye år med en stigning i tilliden og ligger et godt stykke over sidste års niveau, hvor for­bru­ger­til­li­den var nede på -4,1 i januar 2021. 

Den beskedne stigning i for­bru­ger­til­li­den varmer i en ellers kold tid og understreger, at danskernes tillid til fremtiden ser lysere ud. I dagens tal er det positivt at de høje smittetal, restriktioner og energipriser ikke har fået danskernes humør til at dale.

Det er især danskernes syn på Danmarks økonomi, som trækker ned i for­bru­ger­til­li­den i januar, mens synet på egen privatøkonomi trækker den anden vej. Det er bestemt positivt, at danskernes syn på egen økonomi ikke er påvirket af de højere energipriser og vinters høje smittetal og restriktioner. Det er i tråd med det, vi har set gennem hele coronakrisen, hvor for­bru­ger­til­li­den især været holdt oppe af danskernes syn på egen økonomi, som i bund og grund har været robust under hele krisen. Det er bestemt positivt, da det understøtter pri­vat­for­bru­get.

Det er ikke uden grund, at danskerne bevarer noget af optimismen på trods af de højere energipriser og vinterens høje smittetal og restriktioner. For dansk økonomi fremstår bundsolid med rekordhøj beskæftigelse og meget lav ledighed. Samtidig er danskerne som helhed yderst velpolstrede med mere end 1 billion kroner stående på helt almindelige bankkonti, som danskerne ikke har været blege for at bruge af. Og netop pri­vat­for­bru­get har en nøglerolle i økonomiens vej ud af krisen, og vi forventer da også, at pri­vat­for­bru­get fortsat vil komme til at ligge på et pænt niveau i år.

Relaterede artikler