Færrest langtidsledige i 13 år

Det er ikke mindst positivt for dem, som i en længere periode har været væk fra arbejdsmarkedet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Vi arbejdede 10 mio. færre timer i 1. kvartal

Nye tal fra Jobindsats viser, at antallet af langtidsledige personer faldt i maj med yderligere 1.157 personer. Det betyder, at lang­tids­le­dig­he­den nu er helt nede på 17.336 personer i Danmark, hvilket er det laveste siden 2009. For blot lidt over et år siden havde coronakrisen sendt lang­tids­le­dig­he­den op over 42.000 personer, så der er tale om et gedigent fald. Tager vi højde for sæson er lang­tids­le­dig­he­den nu faldet 13 måneder i træk. Langtidsledige er her defineret ved, at man har været ledig i mindst 80% af tiden indenfor de seneste 12 måneder.

Det her er et vanvittigt stort fald i lang­tids­le­dig­he­den. Der er nu færrest langtidsledige i præcis 13 år, og det må siges at være en fremragende nyhed. Det er ikke mindst positivt for dem, som i en længere periode har været væk fra ar­bejds­mar­ke­det. Men også i en større kontekst er det positivt for dansk økonomi, hvor medarbejdere og arbejdsgivere finder hinanden. Det bidrager til at imødekomme lidt af det pres på ar­bejds­mar­ke­det, hvor mange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft.

Baggrunden for den positive udvikling er, at efterspørgslen efter arbejdskraft har været helt fænomenal. Beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden, og samtidig er ledigheden sendt ned på det laveste siden 2008. Det er derfor også glædeligt, at de gode takter er at spore i lang­tids­le­dig­he­den. Mange af dem, som er længst væk fra ar­bejds­mar­ke­det, er simpelthen kommet ind på ar­bejds­mar­ke­det igen.

Ser vi på den samlede ledighed, som vi fik tal for så sent som i går, så steg ledigheden en smule i maj. Det var første gang i 10 måneder, at ledigheden steg. Selvom det var lidt af en kold spand vand, så er der intet katastrofalt eller alarmerende ved det, eftersom det skal ses i lyset af, at flere ukrainere tilmeldes ar­bejds­mar­ke­det og at visse ender direkte i le­dig­heds­sta­ti­stik­ken til at begynde med. Der bliver stadig slået nye stil­lings­op­slag op, og efterspørgslen efter arbejdskraft er fortsat til stede.

Dansk økonomi står dog overfor en anden virkelighed nu. Prisstigninger bider på forbrugernes pengepunge samt virk­som­he­der­nes budgetter, og samtidig er usikkerheden forøget ovenpå Ruslands invasion af Ukraine. Det kan også ramme ar­bejds­mar­ke­det, hvor vi ser efterspørgslen efter arbejdskraft dæmpe sig. Vi forventer, at tempoet vil gå ud af økonomien og faldet i ledigheden såvel som lang­tids­le­dig­he­den vil bremse markant op og risikerer også at stige for en periode.

Relaterede artikler