Færre virksomheder forventer at hæve priserne

Prispresset for danskerne ikke forduftet endnu, men presset letter en smule.

Industrien har højere forventninger til næste års investeringer

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 47% af de­tail­han­delsvirk­som­he­der­ne forventer at hæve priserne over de kommende tre måneder. Ser vi alene på dag­lig­va­re­han­de­len, så forventer 73% af virksomhederne at hæve priserne over de kommende tre måneder. Det er stadig mange virksomheder, men dog lavere end i september, hvor andelen var 76%. Der er tale om en rundspørge, som er helt frisk, hvor virksomhederne er blevet spurgt fra slutningen af september til begyndelsen af sidste uge.

Tager vi et kig på de øvrige brancher, så er der generelt set tale om stilstand i forhold til virksomheder som vil hæve priserne i den kommende tid, hvis vi sammenligner med månederne forinden.

Prispresset for danskerne ikke forduftet endnu, men presset letter en smule. Det er kort fortalt færre virksomheder, som forventer at hæve priserne. Det kan man som forbruger godt tillade sig at lune sig lidt over i en tid, hvor utrolig mange ting i hverdagen er blevet dyrere. Det er dog ikke ensbetydende med, at priserne ligefrem kommer til at falde. Priserne vil blot ikke stige med så stor hast, som vi har været vidne til året igennem.

At færre virksomheder vil hæve priserne, skyldes flere faktorer. Vi har i den seneste tid set, at de globale fødevarepriser er faldet vedvarende over en længere periode. Derudover har vi set energipriserne falde kraftigt siden toppen i august, hvor især priserne på strøm og naturgas befinder sig på markant lavere niveauer.

En del af baggrunden for, at vi har set de højere salgspriser hos virksomhederne er, at omkostningerne har været skudt i vejret. Pro­du­cent­pri­sin­dek­set ligger i øjeblikket hele 28% højere end samme tid sidste år. Det er dog også faldet tilbage siden toppen, og det vidner altså om, at det fortsat er dyrere at drive virksomhed, men også, at vi kan være ved at nå toppen for pris­stig­nin­ger­ne.

Relaterede artikler