Danskernes aktieformuer steg med 21 mia. kr. i oktober

Danskernes aktieformuer fik et pænt løft i oktober efter et par hårde måneder.

Danskernes bankindlån bugner – har 1.023 mia. kr. stående

Nye tal fra Nationalbanken viser, at de danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger voksede med 21 mia. kr. i oktober, og lyder nu på i alt 522 mia. kr. Stigningen kommer ovenpå massive fald i både august og september, hvor der til sammen blev skåret hele 93 mia. kr. af formuen. Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer, og en stor del af beholdningen af udenlandske aktier indgår derfor ikke. Statistikken går tilbage til 2000.

Danskernes aktieformuer fik et pænt løft i oktober efter et par hårde måneder. Dagens tal pynter lidt på året som helhed, som ellers mest har budt på nedtur for aktieformuerne. Udviklingen sker på baggrund af en flot oktober for det danske C25-indeks, som steg med 9%. Stigningen i C25 er fortsat ind i november, og er indtil videre steget med 6% i november, og der er derfor udsigt til endnu en stigning i aktieformuerne i november.

Med dagens tal har 7 ud af 10 af måneder i 2022 budt på tab for danskernes aktieformuer. I alt er der over hele året barberet 120 mia. kr. af ak­tie­be­hold­nin­ger­ne. Til og med oktober er det danske C25 faldet i omegnen af 20% for året, og udviklingen i aktieformuerne kommer derfor ikke som den helt store overraskelse. Årets tab står dog i kontrast til sidste års massive medvind. Her lagde danskerne samlet set næsten 150 mia. kr. oveni aktieformuerne. Også 2019 og 2020 bød på stor fremgang.

Generelt er 2022 kendetegnende ved at være et ganske hårdt økonomisk år for danskerne. Renterne er buldret i vejret, for­bru­ger­pri­ser­ne stiger med det kraftigste i 4 årtier og dette fører til en massiv re­al­løn­stil­ba­ge­gang for danskerne. De øgede udsving på markederne giver nervøsitet og utryghed hos de fleste. Men her handler det virkelig om at have is i maven og bevare roen og overblikket. For at investere, og i særdeleshed i aktier, er en langsigtet investering, som både kan og vil falde og stige undervejs. Og særligt ved store udsving må man minde sig selv om sin oprindelige in­ve­ste­rings­stra­te­gi og holde fast.

Relaterede artikler