Danskerne står stærkt med bankindlån på over 1 billion kr.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at danskerne har over 1 billion kr. stående på helt almindelige bankkonti ved udgangen af februar.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Danskernes bankindlån er fortsat på mere end 1 billion kr. i oktober

Nye tal fra Nationalbanken viser, at danskerne har over 1 billion kr. stående på helt almindelige bankkonti ved udgangen af februar – helt præcist 1.042 mia. kr. Det er en stigning på 8,7 mia. kr. i forhold til januar. Dermed er indlånet tilbage på det høje niveau fra december.

Samlet set fremstår danskerne yderst robuste i februar med mere end 1.000 mia. kr. stående på helt almindelige bankkonti. Bankindlånet har siden sidste forsommer ligget omkring dette niveau, hvor en række faktorer trækker i hver sin retning. På den ene side trækker øget privatforbrug og den negative indlånsrente på almindelige bankkonti ned i de samlede bankindlån, men det modsvares af, at danskerne økonomisk set står rigtigt stærkt, hvor rekord mange er kommet i arbejde. Dertil har de stigende boligpriser gennem 2021 og ind i 2022 også haft en ikke uvæsentlig betydning.

Danskernes velpolstrede bankkonti giver et solidt udgangspunkt for pri­vat­for­bru­get og gør danskerne robuste overfor den nye modvind, der er kommet til dansk økonomi i kraft af stigende renter og energipriser. Energipriserne er efter Ruslands invasion af Ukraine og Vestens modsvar med sanktioner skudt yderligere i vejret og har nået et niveau, hvor det kan mærkes på de fleste danskeres pengepung. Samtidig er der udsigt til mere bredspektrede prisstigninger for danskerne. Det er således blevet dyrere at være dansker, og det kan betyde, vi i foråret vil se danskerne bruge af deres indestående på bankkontiene, også selvom de måske begynder at udvise mere mådehold med forbruget.

Ser vi på bankindlånet i forhold til antallet af danskere over 18 år, har danskerne i gennemsnit 221.000 kr. stående på helt almindelige bankkonti i februar. Det er knap 23.000 kr. mere end før coronakrisen startede.

Mange danskere vil ikke nødvendigvis kunne genkende sig selv i de 221.000 kr., da bankindlånet er ulige fordelt blandt danskerne. Det er et fåtal af danskerne, som er med til at bringe niveauet for det samlede bankindlån så højt op, men det ændrer ikke ved, at flertallet af danskerne er med til at angive udviklingen i bankindlånet, når flertallet fx på samme tidspunkt får udbetalt de indefrosne feriepenge eller samtidigt ændre for­brugs­møn­ster pga. stigende coronasmitte og -restriktioner i samfundet.

Relaterede artikler