Danskerne går ind i 2022 med mere end 1 billion kr. på bankkontoen

Danskerne står økonomisk set rigtigt stærkt ved indgang til det nye år

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Afdragsfrie lån vokset med 37 mia. kr. på et år

Friske tal fra Nationalbanken viser, at danskerne for 15. måned i træk har over 1 billion kr. stående på helt almindelige bankkonti ved udgangen af december – helt præcist 1.042 mia. kr. Det er en stigning på 15,0 mia. kr. i forhold til november. Det samlede bankindlån er dermed højt og er hele 76,3 mia. kr. højere end ved begyndelsen af coronakrisen.

Når vi ser en stigning i dagens tal, afspejler det, at for­brugs­mu­lig­he­der­ne igen er blevet noget begrænset i december oven på vinters høje smittetal og restriktioner. Så snart smitten og re­strik­tio­ner­ne letter, forventer vi, at danskerne igen vil bruge af deres indestående på bankkontiene – for der er råd til det.

Danskerne går yderst velpolstrede ind i 2022 med mere end 1.000 mia. kr. stående på helt almindelige bankkonti. Det vidner om, at danskerne økonomisk set står rigtigt stærkt ved indgang til det nye år, hvor rekord mange er kommet i arbejde. Det giver et solidt udgangspunkt for pri­vat­for­bru­get.

Ser vi på bankindlånet i forhold til antallet af danskere over 18 år, har danskerne i gennemsnit godt 221.000 kr. stående på helt almindelige bankkonti i december. Det er lidt mere end 14.000 kr. mere end før coronakrisen startede.

Mange danskere vil ikke nødvendigvis kunne genkende sig selv i de godt 221.000 kr., da bankindlånet er ulige fordelt blandt danskerne. Det er et fåtal af danskerne, som er med til at bringe niveauet for det samlede bankindlån så højt op, men det ændrer ikke ved, at flertallet af danskerne er med til at angive udviklingen i bankindlånet, når flertallet fx på samme tidspunkt får udbetalt de indefrosne feriepenge eller samtidigt ændre for­brugs­møn­ster pga. stigende coronasmitte og -restriktioner i samfundet.

Relaterede artikler