Danske aktieformuer i største stigning i mere end 20 år

Danskernes aktieformuer fik et gevaldigt løft i juli, og bød på den højeste stigning i statistikkens historie.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Danskernes bankindlån er fortsat på mere end 1 billion kr. i oktober

Nye tal fra Nationalbanken viser, at de danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger voksede med hele 58 mia. kr. i juli. Det bringer formuen tilbage op over 600 mia. kr., og lyder ved udgangen af juli på i alt 602 mia. kr. Det er kun anden gang i år, at aktieformuerne har en måned, hvor formuen stiger, hvilket senest skete i marts. Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer, og har derfor ikke en stor del af beholdningen af udenlandske aktier med. Statistikken går tilbage til 2000.

Danskernes aktieformuer fik et gevaldigt løft i juli, og bød på den højeste månedlige stigning i statistikkens historie. Det danske C25 havde da også en god juli, hvor indekset steg næsten 10%, og det smitter altså på aktieformuerne. Skeler vi til udviklingen i august, så indikerer den, at de faldende formuer vender tilbage, da de røde tal er vendt retur på det hjemlige C25.

Ser vi på de første syv måneder af 2022, så er det, trods en glimrende juli, en grim fortælling. Tabet lyder således på i alt 49 mia. kr., og det står i kontrast til sidste års massive medvind. Her lagde danskerne samlet set næsten 150 mia. kr. oveni aktieformuerne.

Generelt er 2022 kendetegnende ved at være et ganske hårdt økonomisk år for danskerne. Renterne er buldret i vejret, for­bru­ger­pri­ser­ne stiger med det højeste i næsten 4 årtier og danskernes økonomiske humør befinder sig dybt nede i kummefryseren.

Det øger nervøsiteten hos den enkelte. Men her handler det virkelig om at have is i maven og bevare roen og overblikket. For at investere, og i særdeleshed i aktier, er en langsigtet investering, som både kan og vil falde og stige undervejs. Og særligt ved store udsving må man minde sig selv om sin oprindelige in­ve­ste­rings­stra­te­gi og holde fast.

Relaterede artikler