Dansk økonomi skrumpede en smule i 1. kvartal

Udfordringerne tårner sig op for dansk økonomi.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Dansk økonomi på grænsen til højeste vækst i 27 år

Dansk økonomi skrumpede med 0,1% i 1. kvartal. Det viser netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik på BNP-indikatoren, som giver første indblik i væksten i dansk økonomi. Det meget begrænsede fald i 1. kvartal kommer i forlængelse af en ellers utrolig stærk vækst i 2021, som bød på den højeste vækst i 27 år med 4,7%.

Et ærgerligt fald i den økonomiske aktivitet. Faldet er dog så lille, som det overhovedet kan være og på ingen måder hverken katastrofalt eller alarmerende. Det kan tilmed revideres væk med et snuptag om blot to ugers tid, når tallene gøres op på ny.

Udfordringerne tårner sig op for dansk økonomi. For­bru­ger­pri­ser­ne er for alvor begyndte at stige og bider på forbrugernes pengepunge. Hertil medfører Ruslands invasion af Ukraine usikkerhed, som er gift for økonomien. Derfor vil dansk økonomi opleve en del mere modvind herfra, hvor udfordringerne nærmest står i kø. Men det er under alle omstændigheder en stærk og mod­stands­dyg­tig dansk økonomi.

Danskerne oplever lige nu de kraftigste pris­stig­nin­ger­ne siden 1984, og det vil holde pri­vat­for­bru­get i kortere snor. Netop pri­vat­for­bru­get har ellers spillet en afgørende rolle i vejen ud af coronakrisen, men vi ser ikke samme fremgang i den kommende tid. Vi er dog fortrøst­nings­ful­de, da de danske forbrugere står stærkt med den højeste beskæftigelse nogensinde og massive opsparinger. Men ikke desto mindre er den økonomiske virkelighed nu en anden end for blot et halvt år siden, hvor priserne stiger hurtigere end vores indkomster og udhuler forbrugernes købekraft. Risikoen er også, at det omvendt kan gå for stærkt. Risikoen for overophedning er reel. Selvom BNP faldt i 1. kvartal, å er beskæftigelsen gået frem. Kapaciteten og potentialet for yderligere fremgang er udfordret. Ledigheden er aktuelt på sit laveste siden 2008, og mange virksomheder melder om mangel på arbejdskraft.

Trods modvinden er vi fortrøst­nings­ful­de for dansk økonomi, som er kommet yderst fornuftigt ud af startblokken i den første del af 2022, hvilket giver et godt udgangspunkt til den kommende tids modvind. Dansk økonomi kan ende med en vækst på i omegnen af 3,5% i år. Det vil i sig selv være en høj vækst, men ikke umuligt. Med dagens tal i hånden vil en flad udvikling i økonomien resten af året resultere i en samlet vækst tæt på 3,4%. En stor del af det skyldes imidlertid den stærke fremgang i 2021, som leverer stafetten videre til 2022 i et højt tempo, og det vil påvirke årsvæksten i år.

BNP er et væsentligt tal for økonomien, men skal altid tages med et god portion salt og kan ikke stå alene som pejlemærke. Andre økonomiske nøgletal viser dog helt samme tem­pe­ra­tur­må­ling med en ganske varm økonomi. Beskæftigelsen har imidlertid også vist pæn fremgang i 1. kvartal og ramt nye rekorder, mens ledigheden er drønet ned i det laveste siden 2008.

Relaterede artikler