Dansk økonomi på grænsen til højeste vækst i 27 år

Vinterens smittebølge og restriktioner formåede dårlig overhovedet at vise sig som et bump på vejen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Dansk økonomi på grænsen til højeste vækst i 27 år

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at BNP voksede med 1,1% i 4. kvartal. Det viser BNP-indikatoren, som er første indsigt i BNP-udviklingen i Danmark. Væksten i 4. kvartal kommer ovenpå pæn vækst i 3. på 1,1% og rigtig flot vækst i 2. kvartal på 2,1%. Omvendt skrumpede økonomien i 1. kvartal med -0,4%.

Med dagens tal lyder årsvæksten på 3,9% i 2021, hvilket er den højeste økonomiske vækst i Danmark siden 2006, som dengang også endte på 3,9%. BNP revideres ofte betydeligt, og dansk økonomi kan således ende med at stå med den højest vækst i 27 år. Det betyder samtidig, at dansk økonomi er endegyldigt oppe af hullet fra coronakrisen og er i dag 3,4% større, end før coronakrisen ramte. I 2020 dykkede BNP med -2,1%.

Danmarks økonomi lægger med imponerende styrke coronakrisen bag sig. En decideret kraft­præ­sta­tion at dansk økonomi kan notere sig højeste vækst i 15 år. Og vi er tilmed på grænsen fra at kunne bryste os af den højeste i 27 år, hvilket kan gå hen og ske med en blot revidering af tallene. 

Vinterens smittebølge og restriktioner formåede dårlig overhovedet at vise sig som et bump på vejen. Det er gået meget som forventet hvor forbrugere, virksomheder og myndigheder er blevet mere trygge omkring situationen med høj smitte. Derfor forventede vi også, at det ville bide langt mindre på økonomien end under tidligere smittebølger. Re­ak­tions­møn­stre­ne er i dag mere kendte, og det reducerer usikkerheden, som ellers kan være gift for økonomien.

I 2022 forventer vi en vækst på omkring 3%. Dansk økonomi vil dermed fortsat vækste, men dampen vil gå af. Det lidt langsommere tempo i økonomien i år er kærkomment efter et år med meget højt tempo. Vi står i aktuelt en situation, hvor ledigheden er drønet ned på 2,5% og er blot millimeter fra bunden i 2008. Kapaciteten i dansk økonomi testes, hvor en mærkbart stigende andel af virksomheder gennem 2021 begyndte at melde om mangel på arbejdskraft, udstyr og materialer.

De danske forbrugere står for en pæn portion af væksten 2021. Vi har dog endnu ikke tal for un­der­kom­po­nen­ter­ne for hele året, men ser vi på de første tre kvartaler, så ligger pri­vat­for­bru­get rigtig godt til. Danmarks Statistik fremhæver også, at en del af væksten er drevet af X. Med en ophobet forbrugssult og massive opsparinger har forbrugerne dermed sparket gang i økonomien på ny. Jobsikkerheden er hertil høj med rekordhøj beskæftigelse. Til næste år ser vi eksporten udgøre en større brik i den danske vækst.

BNP er et vigtig og elementært tal for økonomien, men det kan bestemt ikke stå alene som pejlemærke. Derfor er det vigtigt også at se på andre dele af økonomien, som dog alle taler om samme retning med flot fart i dansk økonomi. Tager vi et blik på ar­bejds­mar­ke­det, så har beskæftigelsen ramt nye rekorder. BNP er samtidig ofte udsat for betydelige revideringer, og det kan ikke udelukkes, at årsvæksten skal endnu højere op.

Relaterede artikler