Dansk eksport steg til imponerende ny rekord i marts

Det sker på trods af den nye modvind, der er opstået efter Ruslands invasion af Ukraine.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Ny politisk aftale skal sparke gang i privatforbruget

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 151 mia. kr. i marts. Det er 6,7% mere i forhold til februar, når der tages højde for sæson. Dermed er eksporten i årets første kvartal steget med 5% i forhold til 4. kvartal sidste år.

Dansk eksport har fået en ekstrem flot start på 2022 og har sat en imponerende ny rekord. Det sker på trods af den nye modvind, der er opstået efter Ruslands invasion af Ukraine. Det er dog fortsat uvist, hvor hårdt føl­ge­vir­ke­virk­nin­ger­ne af krigen kan komme til at bide på de europæiske økonomier, da der stadig tales om nyere og hårdere sanktioner mod Rusland. Det kan ende med at bide hårdt, og så vil det også sætte sig i den danske eksport. Dagens tal viser dog, at vi er langt fra at være der endnu.

Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi, hvor mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller. Coronakrisen har vist, at vi med tydelighed ikke er helt afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi.

Vareeksporten steg i marts med 5,2%, og ligger i årets 1. kvartal 2% højere end i 4. kvartal sidste år. Tje­ne­ste­eks­por­ten steg ligeledes i marts. Tjenester steg 8,7% og ligger i årets første kvartal 9% højere end 4. kvartal sidste år.

Relaterede artikler