Dansk eksport steg i januar

På imponerende vis har eksporten lagt coronakrisen bag sig, og både eksporten af varer og tjenester ligger på rekordhøje niveauer.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Danske virksomheder smider en del af pessimismen fra sig - men der er endnu langt til optimisme og glade dage

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 137 mia. kr. i januar. Det er 0,9% mere i forhold til december, når der tages højde for sæson. Det betyder samtidig, at den danske eksport fortsat holder fast i de rekordhøje niveauer, som eksporten forlod 2021 med. Den samlede eksport er øget med 7,4% over de seneste tre måneder sammenlignet med de tre måneder før.

Vareeksporten faldt i januar med -0,6%, men trods faldet ligger vareeksporten 6,7% højere de seneste tre måneder sammenlignet med de foregående tre måneder. Tje­ne­ste­eks­por­ten steg 2,9% i januar og er de seneste tre måneder vokset med 8,4%.

Dansk eksport kom fint fra land i år. På imponerende vis har eksporten lagt coronakrisen bag sig, og både eksporten af varer og tjenester ligger på rekordhøje niveauer. Det er så absolut godkendte takter fra årets begyndelse. 

Ny modvind til dansk eksport kan dog melde sig med Ruslands invasion af Ukraine. Vores direkte samhandel er begrænset, men krigen vil unægtelig påvirke Europas økonomi bredt set. Omfanget af de økonomiske slag svæver fortsat i det uvisse, da situationen er uafklaret og fremtiden sløret. Men ender det med at bide dybere på den europæiske økonomi, så kan vi også komme til at mærke det i dansk eksport.

Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi, hvor mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller. Coronakrisen har vist, at vi med tydelighed ikke er helt afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi. Vi skal dog samtidig huske på, at et potentielt øget behov for vindenergi kan blive en fordel for dele af den danske eksport.

Relaterede artikler